Здравна кампания, Интересно

Цистит – същност и противодействие

Цистит – същност и противодействие

В настоящия материал д-р Любослава Иванова предлага някои важни съвети, свързани със заболяването цистит. Тя е квалифициран специалист с богат опит и неизменна част от екипа на МЦ „Медикал лайф“, гр. Варна. Лесно можете да запазите час при д-р Иванова чрез платформата Superdoc.

Какво представлява циститът?

Циститът е възпаление на пикочния мехур, което най-често се предизвиква от бактерии. В съвременната литература циститът се разглежда като неусложнен (остър) и усложнен (хроничен).

Почти половината от всички жени ще имат цистит поне веднъж в живота си. Приблизително една от три жени се среща със заболяването до своята 24-та година. Рисковите фактори за неговото възникване са сексуален контакт, честа смяна на партньорите, фамилна история за майка с чести цистити и др.

Най-честият причинител на неусложнен цистит е бактерията Ешерихия коли  (Escherichia coli), но има и други бактериални причинители, които могат да се засекат. Такива са Клебсиела, Протеус и Ентерококус.

Какво изпитва пациентът с цистит?

Сред симптомите, които можете да срещнете, са:

 • често и болезнено уриниране;
 • малки порции урина;
 • различна миризма на урината;
 • в някои случаи и наличие на кръв в урината.

Какво може да се направи в тази ситуация?

Първата стъпка е да се консултирате с лекар. Обичайно при първи цистит и/или в началната му фаза оплакванията са много остри и нетърпими. По тази причина често се пристъпва към лечение без предварителни изследвания. По препоръка на Европейската асоциация по урология (EAU) най-подходящи, като първа линия на лечение, са антибиотиците фосфомицин, нитрофурантоин и бисептол. Можете да облекчите симптомите си и с хранителни добавки с растителни екстракти и Д-маноза, но антибиотикът не е за пренебрегване.

Ако симптомите Ви започнат да се повтарят в рамките на 4 седмици от проведеното лечение или имате подобни, но не така типични, то преди да предприемете антибиотично лечение, е добре да се консултирате с уролог и да се извърши урокултура.

Какво представлява урокултурата?

Урокултурата е изследване на урината, при което тя се посява на хранителна среда. Под микроскоп се наблюдава какви бактерии има в нея. След това се определя и чувствителността на бактериалния причинител спрямо различни антибиотици. Така лекуващият Ви уролог ще може да прецени кой е най-подходящият антибиотик за Вас.

Състояния, които най-често наподобяват цистит, но не са

 • свръхактивен пикочен мехур;
 • генито-уринарни симптоми при жени в менопауза.

Циститът ми постоянно се завръща. Какво да правя?

Когато циститът рецидивира или се завръща (поне 3 цистита за година или 2 цистита през последните 6 месеца), не предприемайте самолечение. Тогава  е наложителна консултацията със специалист уролог.

Как мога да се профилактирам?

Сред основните начини за профилактика при цистит са:

 • имунотерапия с перорална ваксина;
 • продължителна употреба на пробиотик;
 • екстракт от червена боровинка;
 • Д-маноза;
 • Инстилации с хиалуронова киселина.

При цистит, който постоянно се появява след полов контакт, може да се проведе и нискодозова антибиотична профилактика. За нея отново е нужна консултация със специалист.

Свържете се с нас!

Можете да използвате платформата Superdoc или следните контакти:
070013897
052/630 000
0877/700 434
Oчакваме Ви на адрес: Варна 9010, ул. “Васил Петлешков” 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three − two =