Още за доц. д-р Ганчева

Доц. д-р Диана Ганчева завършва магистратура „Медицина“ във Висшия медицински институт във Варна, днес Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“, през 1985 г. От 1992 г. е със специалност „Вътрешни болести“, а две години по-късно придобива специалност „Гастроентерология и диететика“. Доц. д-р Диана Ганчева работи в Клиниката по „Гастроентерология“ на МБАЛ „Света Марина“ – Варна.
Има завършени специализации в Клиниката по лечебно хранене и метаболитни заболявания – София; следдипломни курсове в Австрия и Холандия, в областта на гастроентерологията и хепатологията; следдипломно училище по хепатобилиарни и панкреасни заболявания в рамките на конгрес на Международния гастро-хирургичен клуб – Атина, Гърция; следдипломни курсове по гастроентерология в рамките на Европейските конгреси по гастроентерология и на Европейската асоциация по гастроентерология; участва в международни работни срещи по гастроинтестинална ендоскопия.
В лекарската си практика доц. д-р Ганчева извършва следните високоспециализирани дейности: конвенционална ехография – абдоминална ехография и повърхностни структури; абдоминална Доплерова ехография в гастроентерологията; интервенционална и ендоскопска абдоминална ехография в гастроентерологията; диагностична горна и долна гастроинтестинална ендоскопия; терапевтична горна и долна гастроинтестинална ендоскопия; перкутанна чернодробна биопсия и целенасочена тънкоиглена аспирационна биопсия.

Гастроентерология: Кога трябва да посетите гастроентеролог?

Доц. д-р Диана Ганчева има над 100 участия, научни съобщения и публикации по проблемите на метаболитните заболявания, липидологията, хроничните чернодробни заболявания, вирусните хепатити, холестатичните чернодробни заболявания, хепатоцелуларния карцином, болестта на Wilson, възпалителните чревни заболявания, язвената болест.

„Добрата грижа за здравето има нужда от лекари с доказан професионализъм, с отзивчивост и съпричастност към проблемите на пациента. Взаимното доверие между лекар и пациент е важно условие за постигане на желания резултат от диагностично-лечебния процес“.

Гастроентерологията е медицинска специалност, която обръща внимание на коремните органи. Тя изследва нормалната функция на хранопровода, стомаха, тънките и дебелите черва, ректума, панкреаса, жлъчния мехур, жлъчните пътища и черния дроб. Фокусира се върху диагностика и откриване на причините довели до заболяванията, засягащи тези органи. Но в същото време се занимава и с превенция –  за поддържане на здравословно храносмилане и метаболизъм, позволяващ правилното усвояване на хранителните вещества.

Какво е гастроентеролог?

Гастроентеролог е висококвалифициран лекар, който има специализирани познания за нормалната физиология на коремните органи и правилната подвижност на стомашно-чревния тракт. Те също са наясно с различните стомашно-чревни болести. Гастроентерологът може да разбере симптомите, да постави диагноза и да назначи най-подходящото лечение.

Гастроентерологът се занимава със заболявания като гастрит, язви, дисбактериоза, колит, инвазии, панкреатит, полипи, нарушения с храносмилането, възпаления на червата. Освен това, гастроентерологът се занимава и със злокачествени образувания в коремните органи – тумори, кисти, рак и други.

Важно е да отбележим, че гастроентеролозите могат да извършват колоноскопия и ендоскопия. Освен задълбочени познания за извършването й, те могат да използват и прилагат седактивни лекарства, за да се гарантира комфорта на пациентите. .

КАК ПРОТИЧА ПРЕГЛЕДА ПРИ СПЕЦИАЛИСТ ОТ СФЕРАТА ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯ?

Гастроентерологията е медицинска специалност

Гастроентерологията е медицинска специалност

Преглед при гастроентеролог

Посещението при гастроентеролог за първичен преглед е първата и най-важната Ви стъпка.

В началото, лекарят ще започне да Ви задава въпроси за Вашата симптоматика, здравословно състояние  и дали сте имали предишни заболявания. Тук е изключително важно да му предоставите пълната информация, без да спестявате нищо. Вземете всички амбулаторни листи и рецепти, които имате от предишни прегледи. Кажете му кога са започнали оплакванията Ви, дали са последвали след предишно заболяване или са започнали внезапно.

След това, гастроентерологът ще премине към прегледа.

В зависимост от Вашето състояние, гастроентерологът може да Ви назначи допълнителни изследвания като кръвни тестове, стомашно-чревни изследвания, ендоскопия и други.

Ако има достатъчно информация за поставяне на диагноза, лекарят ще Ви изпише подходящо лечение и ще Ви даде насоки в зависимост от Вашия стомашно-чревен проблем.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРИ ИЗБОРА НА СПЕЦИАЛИСТ ОТ СФЕРАТА НА ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯТА?

Много често пациентите пренебрегват стомашните неразположения, мислейки ги за временни. Но в някой случай това е първия симптом за развиващо се заболяване. Разбира се, Вие няма как да знаете това преди да посетите медицински специалист.

Съветваме Ви – преди да започнете да търсите добър гастроентеролог да посетите своя личен лекар. Той ще Ви прегледа и ще направи първични изследвания, от които ще може да прецени дали проблемът Ви е за гастроентеролог.

Ако имате симптоми като кървене, чести киселини, болки в корема, подуване на корема, проблеми с преглъщането или сте на възраст, той може да Ви насочи към гастроентеролог.

Най-добрият вариант е да попитате своя личен лекар дали може да Ви препоръча гастроентеролог, който да е подходящ за Вашите проблеми.

ИМАТЕ ПРОБЛЕМИ СЪС СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ? А ОТКРИХТЕ ЛИ СВОЯ СПЕЦИАЛИСТ ОТ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГИЯТА?

Доверете се на специалистите от медицински център Медикал Лайф. Нашите гастроентеролози имат дългогодишен опит и могат бързо да диагностицират и решат  Вашия проблем.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

ЗАПАЗИ ЧАС