Още за д-р Минкова

Д-р Севдалина Минкова завършва Медицински университет – Варна (МУ- Варна) през 1996г. През 2005г. придобива специалност „Обща медицина“, а през 2013г.- специалност „Нефрология“ в МУ- Варна.
В лекарската си практика д-р Минкова работи последователно в Център за спешна медицинска помощ – Варна, в Център по хемодиализа в МБАЛ „Света Марина“- Варна и като асистент в учебен сектор „Нефрология“ към Катедра „Вътрешни болести“ в МУ-Варна. За периода 2017-2019 г. се обучава и практикува в Германия.
От юни 2019г. д-р Минкова е част от екипа на МЦ „Медикал Лайф“ и извършва:
– прегледи по НЗОК;
– диагностика и лечение на бъбречни заболявания;
– диспансерно наблюдение и проследяване при хронични бъбречни заболявания.

„Добрата грижа за здравето е резултат от взаимно сътрудничество между лекар и пациент, и поемане на отговорност.“

Бъбреците имат няколко жизненоважни функции за нашия организъм като премахване на отпадъците и излишната течност от кръвта, поддържане на електролитния баланс и отделяне на различни хормони. Те са част от отделителната система и при нарушение на нормалната им работа, могат да възникнат различни проблеми.

Нефрологията е специалност от  медицината, която се фокусира върху заболяванията, които засягат бъбреците. Това е изключително сложна наука, която се занимава с устройството, структурата и правилното функциониране тези органи.  Използва най-съвременните методи за диагностика и лечение на възникнали патологии и контролиране на последиците от дисфункцията на бъбреците.

Нефрологът е висококвалифициран лекар, който е специализиран в диагностика, лечение и превенция на бъбречните заболявания. Той има експертни познания не само за бъбреците, но и за функционирането на отделителната система. Запознат е и много добре как различните нарушения могат да повлияят и на другите части на тялото Ви.

Обърнете внимание, че между нефролог и уролог има както прилики така и разлики. Общото е, че тези специалисти са много добре запознати с отделителната система и бъбреците. Но нефрологът е специализиран в бъбречни заболявания, хронични проблеми и паталогии. Той НЕ се занимава с половата система. За тези проблеми и за възпаления на пикочната система, можете да се обръщате към уролога.

Нефрологът може да Ви помогне за състояния като остър и хроничен гломерулонефрит, болест на Бергер, уропитиаза, увредена бъбречна функция, проблеми със съединителната тъкан, инфекциозни и автоимунни  заболявания на бъбреците, остра и придобита бъбречна недостатъчност и други.

КАК ПРОТИЧА ПРЕГЛЕД ПРИ НЕФРОЛОГ?

Медицински център MedicallifeПрегледът при нефролог  започва с първичен преглед. Тук е момента да запознаете лекаря с Вашите оплаквания, здравословно състояние и медицинска история. Вземете всички изследвания и амбулаторни листи, с които разполагате.

Много е важно да не спестявате никакви подробности на нефролога. Важно е да знаете, че понякога симптомите са неспецифични и не могат да насочат лекаря към определено бъбречно заболяване. Но те са първия знак, че можете да развивате хроничен бъбречен проблем.

След като се запознае с информацията, нефрологът ще премине към прегледа. Той обикновено включва ехография на бъбреците и пикочния мехур. Едва след него, той може да прецени дали може да постави диагноза или ще се нуждаете от допълнителни изследвания.

Ако разполага с достатъчно информация за състоянието Ви, нефролога ще Ви назначи последващо лечение.

КАКВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ МОЖЕ ДА ВИ НАЗНАЧИ НЕФРОЛОГА?
  • Ехография.
  • Доплер.
  • ЯМР
  • Скенер.
  • Пълни изследвания на кръв и урина и други.
КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРИ ИЗБОРА НА НЕФРОЛОГ?

Както вече споменахме, симптомите, които имате могат да не насочват към бъбречно заболяване. По тази причина е важно да се консултирате с Вашия личен лекар. Той най-добре може да прецени какво е реалното Ви здравословно състояние и дали трябва да Ви прегледа специалист – нефролог.

Както и в другите медицински специалности, някои  нефролози са с обща насоченост, докато другите са специализирани в една област. Например лечението на пациенти с бъбречна недостатъчност.

Затова е добре, ако имате конкретен вид бъбречно заболявание или патология, да потърсите нефролог, който може да Ви помогне.

Най-добрия начин да се запознаете с лекуващите нефролози във Вашият град е да посетите сайтовете на лечебните заведения и клиники. Там е поместена подробна информация за лекарите – тяхното образование, практика и заболявания, които лекуват. Така можете да се насочите към правилния нефролог.

Нуждаете се от висококвалифициран нефролог? Нашият нефролог има дългогодишен опит в специалността. Той ще Ви диагностицира и назначи лечение.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

ЗАПАЗИ ЧАС