д-р Севдалина Минкова

Нефрология

Още за д-р Минкова

Д-р Севдалина Минкова завършва Медицински университет – Варна (МУ- Варна) през 1996г. През 2005г. придобива специалност “Обща медицина”, а през 2013г.- специалност “Нефрология” в МУ- Варна.
В лекарската си практика д-р Минкова работи последователно в Център за спешна медицинска помощ – Варна, в Център по хемодиализа в МБАЛ „Света Марина“- Варна и като асистент в учебен сектор “Нефрология” към Катедра „Вътрешни болести“ в МУ-Варна. За периода 2017-2019 г. се обучава и практикува в Германия.
От юни 2019г. д-р Минкова е част от екипа на МЦ “Медикал Лайф” и извършва:
– прегледи по НЗОК;
– диагностика и лечение на бъбречни заболявания;
– диспансерно наблюдение и проследяване при хронични бъбречни заболявания.

„Добрата грижа за здравето е резултат от взаимно сътрудничество между лекар и пациент, и поемане на отговорност.“

добър лекар в медицински център Медикал лайф Варна

Бъбреците имат няколко жизненоважни функции за нашия организъм като премахване на отпадъците и излишната течност от кръвта, поддържане на електролитния баланс и отделяне на различни хормони. Те са част от отделителната система и при нарушение на нормалната им работа, могат да възникнат различни проблеми.

Нефрологията е специалност от  медицината, която се фокусира върху заболяванията, които засягат бъбреците. Това е изключително сложна наука, която се занимава с устройството, структурата и правилното функциониране тези органи.  Използва най-съвременните методи за диагностика и лечение на възникнали патологии и контролиране на последиците от дисфункцията на бъбреците.

Нефрологът е висококвалифициран лекар, който е специализиран в диагностика, лечение и превенция на бъбречните заболявания. Той има експертни познания не само за бъбреците, но и за функционирането на отделителната система. Запознат е и много добре как различните нарушения могат да повлияят и на другите части на тялото Ви.

Обърнете внимание, че между нефролог и уролог има както прилики така и разлики. Общото е, че тези специалисти са много добре запознати с отделителната система и бъбреците. Но нефрологът е специализиран в бъбречни заболявания, хронични проблеми и паталогии. Той НЕ се занимава с половата система. За тези проблеми и за възпаления на пикочната система, можете да се обръщате към уролога.

Нефрологът може да Ви помогне за състояния като остър и хроничен гломерулонефрит, болест на Бергер, уропитиаза, увредена бъбречна функция, проблеми със съединителната тъкан, инфекциозни и автоимунни  заболявания на бъбреците, остра и придобита бъбречна недостатъчност и други.

Как протича преглед при нефролог?

нефрология

Преглед при нефролог

Прегледът при нефролог  започва с първичен преглед. Тук е момента да запознаете лекаря с Вашите оплаквания, здравословно състояние и медицинска история. Вземете всички изследвания и амбулаторни листи, с които разполагате.

Много е важно да не спестявате никакви подробности на нефролога. Важно е да знаете, че понякога симптомите са неспецифични и не могат да насочат лекаря към определено бъбречно заболяване. Но те са първия знак, че можете да развивате хроничен бъбречен проблем.

След като се запознае с информацията, нефрологът ще премине към прегледа. Той обикновено включва ехография на бъбреците и пикочния мехур. Едва след него, той може да прецени дали може да постави диагноза или ще се нуждаете от допълнителни изследвания.

Ако разполага с достатъчно информация за състоянието Ви, нефролога ще Ви назначи последващо лечение.

Какви изследвания може да Ви назначи нефролога?
  • Ехография.
  • Доплер.
  • ЯМР
  • Скенер.
  • Пълни изследвания на кръв и урина и други.
Какво трябва да знаете при избора на нефролог?

Както вече споменахме, симптомите, които имате могат да не насочват към бъбречно заболяване. По тази причина е важно да се консултирате с Вашия личен лекар. Той най-добре може да прецени какво е реалното Ви здравословно състояние и дали трябва да Ви прегледа специалист – нефролог.

Както и в другите медицински специалности, някои  нефролози са с обща насоченост, докато другите са специализирани в една област. Например лечението на пациенти с бъбречна недостатъчност.

Затова е добре, ако имате конкретен вид бъбречно заболявание или патология, да потърсите нефролог, който може да Ви помогне.

Най-добрия начин да се запознаете с лекуващите нефролози във Вашият град е да посетите сайтовете на лечебните заведения и клиники. Там е поместена подробна информация за лекарите – тяхното образование, практика и заболявания, които лекуват. Така можете да се насочите към правилния нефролог.

Нуждаете се от висококвалифициран нефролог? Нашият нефролог има дългогодишен опит в специалността. Той ще Ви диагностицира и назначи лечение.

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.