д-р Драгомир Драганов(Офталмолог)

Очни болести (Oфталмология)

Още за д-р Драганов

Д-р Драгомир Драганов е дългогодишен и уважаван специалист по очни болести. Завършва Висш медицински институт, днес Медицински университет – Варна, през 1975 г. Специалност „Очни болести“ придобива през 1984 г. Завършва курс “Глаукома” в Медицинска академия, гр. София, “Оперативно лечение на катаракта с имплантация на ИОЛ, Медицинска академия – София. Специализира Международна офталмология в ORBIS International, а по-късно е и медицински директор на ORBIS International. Специализира “Глаукома” в Университета на Синсинати, щата Охайо, САЩ и в Университетска очна клиника в Мюнхен. От 1999 до 2009 година последователно е заместник-управител и управител на Очна болница (СБОБАЛ) –Варна.

Д-р Драгомир Драганов е член на Съюза на очните лекари в България и на Български лекарски съюз, на Българска глаукомна асоциация и Европейската асоциация по глаукома. Член е на Американската академия по офталмология. Почетен член на национални офталмологични дружества на страни в Азия, Африка и Европа. В годините на своята медицинска практика е избран за лекар на годината в признание на Лекарската колегия на Български лекарски съюз – Варна.

Клиничните интереси на д-р Драганов са: глаукома, детска офталмология, катаракта, преден сегмент.

„Добрата грижа за здравето на пациента има нужда от професионализъм“

Офталмолог - д-р Драгомир Драганов специалист по Очни болести
офталмология

С очни болести се занимава медицинската специалност офталмология. Тя обръща внимание на всички болести и състояния, които засягат зрението и пречи за нормалното му функциониране. Тъй като причините за това могат да са много, офталмологията се занимава и с научни изследвания, търсещи източника на нарушението на зрението.

Офталмолозите са висококвалифицирани лекари, които са специализирани в медицинското и хирургичното лечение на очите и зрението. Те могат да диагностицират и лекуват по-широк спектър от състояния в сравнение с лекарите, работещи в оптики.

Офталмологът може да Ви помогне, ако имате очна инфекции, не виждате добре на близко или далече, не можете да се фокусирате, зрението Ви е размазано. Освен това, те се занимават и с различни състояния на ретината като макулна дегенерация, състояния на роговицата, глаукома, катаракта, проблем със зрителния нерв и други.

Някой офталмолози са с общ профил и могат да Ви помогнат, ако имате проблеми с очите. Докато други са допълнително специализирани в една или няколко области на медицинската или хирургичната грижа за очите. Например глаукома, заболявания на ретина, роговица, неврология, рефрактивна хирургия и други. Тези офталмолози могат да се погрижат за по-сложни и специфични състояния и да извършват сложни операции на деликатните части на окото.

Как протича прегледа при офталмологът?

офталмолог

Преглед при офталмолог

Посещението при офталмолог започва с първичен преглед. Тук особеното е, че той е фокусиран върху Вашите очи и зрение.

Първата стъпка е да запознаете офталмологът с Вашето състояние. Много е важно подробно да го информирате какъв е проблема, как се изразява той и влияе ли се от някакви фактори. Например само вечер ли започвате да не виждате или не можете да фокусирате, когато гледате телевизия. Не спестявайте никаква информация. Понякога и най-дребните детайли може да са от значение за диагностицирането.

Дайте на офталмологът всички изследвания и амбулаторни листи, с които разполагате.

Едва след като се запознае с тях, лекарят ще примине към прегледа на очите. И след това, ако прецени може да Ви изпише подходящо лечение или да Ви насочи към допълнителни изследвания.

Какво трябва да знаете при избора на офталмолог?

Повечето офталмолози извършват широк спектър от медицински и хирургични процедури. Процедурите, които офталмологът провежда, зависят от вида на практиката и специалността му.

Някои от най-често срещаните ежедневни процедури, които офталмолог ще извърши, включват диагностициране и наблюдение на леки състояния на очите и зрението. Те също отделят време за предписване и поставяне на очила и контактни лещи, за да коригират проблемите със зрението.

При избора на офталмолог е важно да се насочите към специалист, които може да Ви помогне. Няма смисъл да ходите при лекар, които е специализиран в хирургията, ако имате късогледство или далекоглество. Затова е най-добре преди да потърсите подходящ специалист да се консултирате с личния Ви лекар. Той най-добре ще може да разбере естеството на проблема Ви и да Ви насочи към подходящ офталмолог.

Не се доверявайте сляпо на форуми и дискусии в социалните мрежи. Запомнете – всеки организъм е различен и едно и също заболяване и лечение може да се отрази по различен начин на двама души.

Запознайте се с образованието и практиката на избрания офталмолог в сайта на медицинското заведение. Така ще можете да добиете представа, дали лекарят ще може да отговори на Вашите нужди.

Доверете се на специалистите в медицински център Медикал Лайф. Нашите офталмолози имат голям опит в диагностицирането и лечението на очни заболявания.

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.