Още за д-р Драганов

С очни болести се занимава медицинската специалност офталмология. Тя обръща внимание на всички болести и състояния, които засягат зрението и пречат за нормалното му функциониране. Тъй като причините за това може да са много, офталмологията се занимава и с научни изследвания, търсещи източника на нарушение на зрението.

Офталмолог е висококвалифициран лекар, който е специализиран в медицинското и хирургичното лечение на очите и зрението. Той може да диагностицира и лекува по-широк спектър от състояния в сравнение с лекарите, работещи в оптики.

Може да Ви помогне, ако имате очна инфекции, не виждате добре наблизо или надалече, не можете да се фокусирате, зрението Ви е размазано. Освен това се занимава и с различни състояния на ретината като макулна дегенерация, състояния на роговицата, глаукома, катаракта, проблем със зрителния нерв и други.

„Добрата грижа за здравето на пациента има нужда от професионализъм“

Офталмолог – д-р Драгомир Драганов – Очни болести
Офталмолог – д-р Драгомир Драганов – Очни болести

Някои лекари са с общ профил и могат да Ви помогнат, ако имате проблеми с очите. Докато други са допълнително специализирани в една или няколко области на медицинската или хирургичната грижа за очите. Например глаукома, заболявания на ретина, роговица, неврология, рефрактивна хирургия и други. Тези специалисти могат да се погрижат за по-сложни и специфични състояния и да извършват сложни операции на деликатните части на окото.

КАК ПРОТИЧА ПРЕГЛЕДЪТ ПРИ ОФТАЛМОЛОГ?

Офталмолог – д-р Драгомир Драганов – Очни болести

Посещението започва с първичен преглед. Той е фокусиран върху Вашите очи и зрение.

Първата стъпка е да запознаете лекаря с Вашето състояние. Много е важно подробно да го информирате какъв е проблемът, как се изразява той и влияе ли се от някакви фактори. Например – само вечер ли започвате да не виждате или не можете да фокусирате, когато гледате телевизия. Не спестявайте никаква информация. Понякога и най-дребните детайли може да са от значение за диагностицирането.

Дайте всички изследвания и амбулаторни листи, с които разполагате. Едва след като се запознае с тях, лекарят ще примине към преглед на очите. И след това, ако прецени, ще Ви изпише подходящо лечение или ще Ви насочи към допълнителни изследвания.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРИ ИЗБОРА НА ОФТАЛМОЛОГ?

Повечето специалисти извършват широк спектър от медицински и хирургични процедури. Процедурите, които провеждат, зависят от вида на практиката и специалността им.

Някои от най-често срещаните ежедневни процедури, които офталмологът ще извърши, включват диагностициране и наблюдение на леки състояния на очите и зрението. Те също отделят време за предписване и поставяне на очила и контактни лещи, за да коригират проблемите със зрението.

Важно да се насочите към специалист, които може да Ви помогне. Няма смисъл да ходите при такъв, които е специализиран в хирургията, ако имате късогледство или далекоглество. Затова е най-добре, преди да потърсите подходящ специалист, да се консултирате с Вашия личен лекар. Той най-добре ще може да разбере естеството на проблема и да Ви насочи към подходящ офталмолог.

Не се доверявайте сляпо на форуми и дискусии в социалните мрежи. Запомнете – всеки организъм е различен и едно и също заболяване и лечение може да се отрази по различен начин на двама души.

Запознайте се с образованието и практиката на избрания лекар в сайта на медицинското заведение. Така ще можете да добиете представа, дали лекарят ще може да отговори на Вашите нужди.

Доверете се на специалистите в медицински център Медикал Лайф. Нашите специалисти имат голям опит в диагностициране и лечение на очните заболявания.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

ЗАПАЗИ ЧАС