д-р Севдалина Чонкова(Кардиолог)

Вътрешни болести и Кардиология

Още за д-р Чонкова

Д-р Севдалина Чонкова завършва медицина през 1996 г. в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – гр. Варна. През 2003 г. придобива специалност „Вътрешни болести“ в МУ – Варна, а през 2008 г. защитава специалност „Кардиология“ в Медицински университет – гр. София. В лекарската си практика д-р Чонкова последователно работи в Център за спешна медицинска помощ – гр. Разград; между 1999 и 2002 г. е специализант в отделението по „Вътрешни болести“ на МБАЛ „Света Марина“; в продължение на 10 години – между 2003 и 2013 г. – е лекар ординатор във ВМА – МБАЛ Варна. В последните четири години д-р Севдалина Чонкова е лекар кардиолог в екипа на Специализирана болница за активно лечение по кардиология във Варна „Кардиолайф”.

Д-р Чонкова е участвала пряко в седем клинични проучвания като главен изследовател и подизследовател, взима участия в национални и международни конгреси и курсове за следдипломно обучение, основно в областта на ехокардиографията. Член е на Български лекарски съюз и на Бълграско дружество по кардиология.

Д-р Чонкова диагностицира, лекува и проследява състояния на артериална хипертония, вродени и придобити сърдечни пороци, кардиомиопатии, аритмии, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност.

„Добрата грижа за здравето има нужда от добро взаимодействие и взаимно доверие между лекар и пациент.“

Д-р Севдалина Чонкова
кардиология

Кардиологията е една от най-отговорните области в медицината. Тя обхваща всички заболявания, които засягат сърдечно-съдовата система и кръвоносните съдове. В зависимост от естеството им, се извършват диагностични процедури, лечение с лекарства, интервенционално лечение, профилактика или рехабилитация. Тези проблеми могат да бъдат вродени или придобити в следствие от заболяване, старост или настъпила травма. Точно затова, кардиологията е една от най-бързо развиващите се специалности. Целта е прилагането на все по-нови и високотехнологични методи за лечение.

Кардиологът е висококвалифицирано медицинско лице, което е специализирано в диагностициране и лечение на сърдечно-съдовите заболявания.  Обърнете внимание, че има разлика между кардиохирург и кардиолог.

Кардиохирургът извършва операции и процедури, за които се изисква постъпване в болница. Кардиологът е лекарят, който ще определи дали имате нужда от хирургична интервенция. На база на Вашите оплаквания, той ще направи необходимите изследвания, ще Ви диагностицира и ще изпише подходящо лечение. Главна цел на кардиолога е да овладее заболяването и да Ви помогне да се възстановите.

Много често пациентите се обръщат към кардиолозите с различни оплаквания като болка в гърдите, учестен пулс, сърцебиене и задух. Тези симптоми може да са предизвикани от проблеми със сърцето, но може да са свързани с редица други заболявания. Задача на кардиолога е да прецени и оцени адекватно Вашето състояние.

Прегледът при кардиологът започва с първичен преглед. А след това на база на резултатите от него, лекарят назначава последващо лечение и при нужда извършва допълнителни функционални изследвания.

Какви функционални изследвания  извършва кардиологът?

кардиолог

Преглед при кардиолог

– ЕКГ (електрокардиограма) – е тест, който измерва електрическата активност на сърдечната дейност. Чрез него, кардиологът разбира колко време отнема на електрическата вълна да премине през сърцето. Също така дава информация за електрическата активност. Кардиологът може да установи дали части от сърцето са твърде претоварени.

– Ехокардиограма – диагностицира състоянието на сърцето чрез ултразвукови вълни. Те пресъздават образа на сърцето. Това изследване може да покаже на кардиолога каква е структурата и функциите на сърцето и дали има някакъв проблем с работата му.

– Велоергометрия – с него кардиологът може да оцени капацитета и състоянието на сърцето, мускулите и белите дробове при постепенно повишаващо се физическо натоварване.

– ЕКГ холтер – извършва се с помощта на малко устройство, което се носи на кръста под дрехите. От този тест, кардиологът получава информация за активността на сърдечната дейност за 24 часа.

Какво трябва да знаете при избора на кардиолог?

Много пациенти предпочитат да се допитат до роднини или приятели при избора на кардиолог. За съжаление, те не са медицински специалисти и не могат да Ви препоръчат кардиолог, съобразен с Вашите нужди. Защото разликата в симптомите при двама души, страдащи от едно и също заболяване, може да са коренно различни.

Най-добрия вариант е да се консултирате с личния лекар за състоянието си. Той може да Ви даде адекватен и медицински обоснован съвет. Ще Ви насочи към определени кардиолози, които биха могли да се справят със заболяването Ви.

Не се стресирайте, когато разберете, че имате сърдечно заболяване. Често хората се паникьосват и веднага започват да търсят кардиолог от столицата. Но дългото пътуване би могло да влоши състоянието им. А и не винаги е необходимо да пътувате, за да откриете добър кардиолог.

В медицински център Медикал Лайф можете да откриете висококвалифициран кардиолог. Той имат огромен опит, както с диагностицирането на сърдечно-съдови проблеми, така и с лечението и проследяване на заболяването.

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.