Още за д-р Чонкова

Кардиологията е една от най-отговорните области в медицината. Тя обхваща всички заболявания, които засягат сърдечно-съдовата система и кръвоносните съдове. В зависимост от естеството им, се извършват диагностични процедури, лечение с лекарства, интервенционално лечение, профилактика или рехабилитация. Тези проблеми могат да бъдат вродени или придобити вследствие от заболяване, старост или настъпила травма. Точно затова е една от най-бързо развиващите се специалности. Целта е прилагане на все по-нови и високотехнологични методи за лечение.

Кардиолог е висококвалифицирано медицинско лице, което е специализирано в диагностициране и лечение на сърдечно-съдовите заболявания.  Обърнете внимание, че има разлика между този специалист и кардиохирурга.

Кардиохирургът извършва операции и процедури, за които се изисква постъпване в болница. Кардиологът е лекарят, който ще определи дали имате нужда от хирургична интервенция. На база на Вашите оплаквания, той ще направи необходимите изследвания, ще Ви диагностицира и ще изпише подходящо лечение. Главната му цел е да овладее заболяването и да Ви помогне да се възстановите.

Д-Р СЕВДАЛИНА ЧОНКОВА(КАРДИОЛОГ)
Д-Р СЕВДАЛИНА ЧОНКОВА(КАРДИОЛОГ)

Много често пациентите се обръщат към него с различни оплаквания като болка в гърдите, учестен пулс, сърцебиене и задух. Тези симптоми може да са предизвикани от проблеми със сърцето, но може да са свързани с редица други заболявания. Неговата задача е да прецени и оцени адекватно Вашето състояние.

Прегледът при него започва с първичен преглед. А след това на база на резултатите от него, лекарят назначава последващо лечение и при нужда извършва допълнителни функционални изследвания.

КАКВИ ФУНКЦИОНАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ  ИЗВЪРШВА КАРДИОЛОГЪТ?

Д-Р СЕВДАЛИНА ЧОНКОВА(КАРДИОЛОГ)

Кардиолог

  • ЕКГ (електрокардиограма) – е тест, който измерва електрическата активност на сърдечната дейност. Чрез него, се разбира колко време отнема на електрическата вълна да премине през сърцето. Също така дава информация за електрическата активност. Кардиологът може да установи дали части от сърцето са твърде претоварени.
  • Ехокардиограма – диагностицира състоянието на сърцето чрез ултразвукови вълни. Те пресъздават образа на сърцето. Това изследване показва каква е структурата и функциите на сърцето и дали има някакъв проблем с работата му.
  • Велоергометрия – с него се оценява капацитета и състоянието на сърцето, мускулите и белите дробове при постепенно повишаващо се физическо натоварване.
  • ЕКГ холтер – извършва се с помощта на малко устройство, което се носи на кръста под дрехите. От този тест, се получава информация за активността на сърдечната дейност за 24 часа.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРИ ИЗБОРА НА КАРДИОЛОГ?

Много пациенти предпочитат да се допитат до роднини или приятели при избор на кардиолог. За съжаление, те не са медицински специалисти и не могат да Ви препоръчат кардиолог, съобразен с Вашите нужди. Защото разликата в симптомите при двама души, страдащи от едно и също заболяване, може да са коренно различни.

Най-добрият вариант е да се консултирате с личния лекар за състоянието си. Той ще Ви даде адекватен и медицински обоснован съвет. Ще Ви насочи към определени кардиолози, които биха могли да се справят със заболяването Ви.

Не се стресирайте, когато разберете, че имате сърдечно заболяване. Често хората се паникьосват и веднага започват да търсят лекар от столицата. Но дългото пътуване би могло да влоши състоянието им. А и не винаги е необходимо да пътувате, за да откриете добър специалист.

В медицински център Медикал Лайф ще намерите висококвалифициран кардиолог. Той има огромен опит, както с диагностицирането на сърдечно-съдови проблеми, така и с лечението и проследяване на заболяването.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

ЗАПАЗИ ЧАС