Още за д-р Маринова

„В дейността си ние разчитаме на съдействие от пациента. Държим в процедурните карти да се попълва графа „професия“ и това не е самоцелно. Работната позиция често помага да се определи патологията, защото ни дава много отговори за навиците на човек в работна среда – навици, които често провокират определено заболяване. Съветваме пациентите да не чакат прекалено дълго, тъй като колкото по-навременна е рехабилитацията, толкова по–бързо е възстановяването. Това е и нашата цел – навременно и адекватно лечение.“

Д-Р ИРEНА МАРИНОВА(РЕХАБИЛИТАТОР)
Д-Р ИРEНА МАРИНОВА(РЕХАБИЛИТАТОР)

физиотерапия и рехабилитация

Физикалната и рехабилитационна медицина  е раздел от медицината, който се занимава  с пациенти, претърпели травма, имащи заболяване или физическо увреждане. С помощта на различни процедури и упражнения, те възвръщат обхвата на движенията и физическата си способност.

Важно е да отбележим, че лечебните процедури и рехабилитацията се назначават  eдинствено след преглед при лекар със специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“. Негово задължениe е да прегледа пациента, да му назначи необходимите изследвания, ако е необходимо. И едва тогава да определи неговото състояние и да му предпише необходимите процедури  и лечебна физкултура.

Рехабилитатор е медицински специалист, който изпълнява предписанието на лекаря-физиотерапевт. Той извършва назначените процедури, като по този начин помага на пациента да се възстанови. Работата на рехабилитатора изисква изключително много знания и умения. Целта е да излекува или подобри състоянието на болния.

Той  работи не само с хора, претърпели травми и наранявания. Може да Ви помогне с редица състояния като инсулт, множествена склероза, Паркинсон, болки в гърба, артрит, спортни наранявания, хронични сърдечни заболявания, рехабилитация след инфаркт, астма и други.

КАКВИ ПРОЦЕДУРИ ИЗВЪРШВА?

Д-Р ИРEНА МАРИНОВА(РЕХАБИЛИТАТОР)

  • Упражнения – в зависимост от Вашето нараняване или заболяване, Ви помага да изпълните множество упражнения. Тяхната цел е да се стимулират мускулите, сухожилията и ставите. Целта е да раздвижите проблемната област, без да се нараните.
  • Ултразвук – много често лекарите-физиотерапевти предписват тази терапия при различни заболявания и травми на сухожилията, мускулите и ставите. Специалистът използва ултразвук, за да извърши микромасаж на тъканите. По този начин се подобрява кръвообръщението и спомага за по-бързото Ви възстановяване.
  • Йонофореза – изключително полезна терапия при възпаления. Използва се специален апарат, с който чрез ултразвук се вкарват противовъзпалителни лекарства в тъканите.
  • Електролечение – поставят се специални електроди върху кожата Ви и настройва апарата. Целта на терапията е с помощта на електрическия ток да се намали болката и да се подпомогне оздравяването Ви.
  • Магнитолечение.
  • УВЧ.
  • Радар.
  • Лазер терапия.
  • Термична, влажна топлина и студотерапия.
  • Светлинна терапия.

Това са само част от задълженията на рехабилитатора. Той  е човекът, които ще държи ръката Ви, докато се опитвате да направите първите си стъпки след махането на гипса. Следи не само контузията или заболяването Ви, но и общото Ви състояние. Отчита напредъка на лечението Ви и го предава на лекаря.

Точно затова намирането на подходящ специалист е от изключителна важност за Вашето бързо възстановяване.

Какво трябва да знаете при избора на рехабилитатор?

Задължение на лекаря е, когато има нужда, да Ви изпише процедури и упражнения. В някои случаи, той може да Ви препоръча и рехабилитатор. Някои лекари работят с точно определени специалисти. Докато други насочват пациентите към подходящ, според особеностите на състоянието им.

Важно е да обърнете внимание, че повечето са тясно специализирани в определена област. Например някои могат да Ви помогнат с рехабилитацията след наранявания и счупвания. Докато други работят единствено със спортисти и спортни травми.

Съветваме Ви, преди да изберете Вашия специалист, да се съобразите с естеството на заболяването си. Ако сте трудно подвижни, няма да е възможно за Вас да пътувате до друг град. В този случай е по-добре да изберете лекар, който се намира по-близко до дома Ви или има възможност да извършва домашни посещения.

Ако все още не сте открили своя лекар-физиотерапевт, заповядайте в медицински център Медикал Лайф. При нас практикуват едни от най-добрите специалисти в областа. С тяхна помощ не само ще загърбите неприятните преживявания, а и ще бъдете обслужени с голямо внимание.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

ЗАПАЗИ ЧАС