д-р Ирeна Маринова(Рехабилитатор)

Физиотерапия и рехабилитация

Още за д-р Маринова

„В дейността си ние разчитаме на съдействие от пациента. Държим в процедурните карти да се попълва графа „професия“ и това не е самоцелно. Работната позиция често помага да се определи патологията, защото ни дава много отговори за навиците на човек в работна среда – навици, които често провокират определено заболяване. Съветваме пациентите да не чакат прекалено дълго, тъй като колкото по-навременна е рехабилитацията, толкова по –бързо е възстановяването. Това е и нашата цел – навременно и адекватно лечение.“

добър лекар в медицински център Медикал лайф Варна
физиотерапия и рехабилитация

Физикалната и рехабилитационна медицина  е раздел от медицината, който се занимава  с пациентите претърпели травма, имащи заболяване или физическо увреждане. С помощта на различни процедури и упражнения, те възвръщат обхвата на движенията и физическата си способност.

Важно е да отбележим, че лечебните процедури и рехабилитацията се назначават  eдинствено след преглед при лекар със специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“. Негово задължениe е да прегледа пациента, да му назначи необходимите изследвания, ако е необходимо. И едва тогава да определи неговото състояниие и да му предпише необходимите процедури  и лечебна физкултура.

Рехабилитаторът  е медицинският специалист, който изпълнява предписанието на лекаря-физиотерапевт. Той извършва назначените процедури като по този начин помага на пациента да се възстанови. Работата на рехабилитатора изисква изключително много знания и умения. Целта е да излекува или подобри състоянието на болния.

Рехабилитаторите  не работят само с хора, претърпели травми и наранявания. Рехабилитатора може да Ви помогне с редица състояния като инсулт, множествена склероза, Паркинсон, болки в гърба, артрит, спортни наранявания, хронични сърдечни заболявания, рехабилитация след инфаркт, астма и други.

Какви процедури извършва рехабилитатора?

рехабилитатор

Процедури при рехабилитатор

  • Упражнения – в зависимост от Вашето нараняване или заболяване, рехабилитатора Ви помага да изпълните множество упражнения. Тяхната цел е да се стимулират мускулите, сухожилията и ставите. Целта на рехабилитатора е с негова помощ да раздвижите проблемната област, без да се нараните.
  • Ултразвук – много често лекарите-физиотерапевти предписват тази терапия при различни заболявания и травми на сухожилията, мускулите и ставите. Рехабилитатора използва ултразвука, за да извърши микро масаж на тъканите. По този начин се подобрява кръвообръщението и спомага за по-бързото Ви възстановяване.
  • Йонофореза – изключително полезна терапия при възпаления. Рехабилитатора използва специален апарат, с които чрез ултразвук се вкарват противовъзпалителни лекарства в тъканите.
  • Електролечение – рехабилитатора поставя специални електроди върху кожата Ви и настройва апарата. Целта на терапията е с помощта на електрическия ток да се намали болката и да се подпомогне оздравяването Ви.
  • Магнитолечение
  • УВЧ
  • Радар
  • Лазер терапия
  • Термична, влажна топлина и студотерапия
  • Светлинна терапия

Това са само част от задълженията на рехабилитатора. Той  е човекът, които ще държи ръката Ви, докато се опитвате да направите първите си стъпки след махането на гипса. Той следи не само контузията или заболяването Ви, но и общото Ви състояние. Отчита напредъка на лечението Ви и го предава на лекаря.

Точно затова намирането на подходящ рехабилитатор е от изключителна важност за Вашето бързо възстановяване.

Какво трябва да знаете при избора на рехабилитатор?

Задължение на лекарят е, ако има нужда, да Ви изпише процедури и упражнения. В някой случай, той може да Ви препоръча и рехабилитатор. Някой лекари работят с точно определени рехабилитатори. Докато други насочват пациентите към рехабилитатори според особеностите на състоянието им.

Важно е да обърнете внимание, че повечето рехабилитатори са тясно специализирани в определена област. Например някой рехабилитатори могат да Ви помогнат с рехабилитацията след наранявания и счупвания. Докато други работят единствено със спортисти и спортни травми.

Съветваме Ви, преди да изберете Вашия рехабилитатор да се съобразите с естеството на заболяването си. Ако сте трудно подвижни, няма да е възможно за Вас да пътувате до друг град. В този случай е по-добре да изберете рехабилитатор, който се намира по-близко до дома Ви или има възможност да извършва домашни посещения.

Ако все още не сте открили своя лекар- физиотерапевт и рехабилитатор, заповядайте в медицински център Медикал Лайф. При нас практикуват едни от най-добрите специалисти в областа. С тяхна помощ не само ще загърбите неприятните преживявания, но и ще бъдете обслужени с голямо внимание.

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.