д-р Ирeна Маринова(Рехабилитатор)

Физиотерапия и рехабилитация

Още за д-р Маринова

„В дейността си ние разчитаме на съдействие от пациента. Държим в процедурните карти да се попълва графа „професия“ и това не е самоцелно. Работната позиция често помага да се определи патологията, защото ни дава много отговори за навиците на човек в работна среда – навици, които често провокират определено заболяване. Съветваме пациентите да не чакат прекалено дълго, тъй като колкото по-навременна е рехабилитацията, толкова по –бързо е възстановяването. Това е и нашата цел – навременно и адекватно лечение.“

добър лекар в медицински център Медикал лайф Варна
физиотерапия и рехабилитация

Физикалната и рехабилитационна медицина  е раздел от медицината, който се занимава  с пациентите претърпели травма, имащи заболяване или физическо увреждане. С помощта на различни процедури и упражнения, те възвръщат обхвата на движенията и физическата си способност.

Важно е да отбележим, че лечебните процедури и рехабилитацията се назначават  eдинствено след преглед при лекар със специалност „Физикална и рехабилитационна медицина“. Негово задължениe е да прегледа пациента, да му назначи необходимите изследвания, ако е необходимо. И едва тогава да определи неговото състояниие и да му предпише необходимите процедури  и лечебна физкултура.

Рехабилитаторът  е медицинският специалист, който изпълнява предписанието на лекаря-физиотерапевт. Той извършва назначените процедури като по този начин помага на пациента да се възстанови. Работата на рехабилитатора изисква изключително много знания и умения. Целта е да излекува или подобри състоянието на болния.

Рехабилитаторите  не работят само с хора, претърпели травми и наранявания. Рехабилитатора може да Ви помогне с редица състояния като инсулт, множествена склероза, Паркинсон, болки в гърба, артрит, спортни наранявания, хронични сърдечни заболявания, рехабилитация след инфаркт, астма и други.

Какви процедури извършва рехабилитатора?

рехабилитатор

Процедури при рехабилитатор

  • Упражнения – в зависимост от Вашето нараняване или заболяване, рехабилитатора Ви помага да изпълните множество упражнения. Тяхната цел е да се стимулират мускулите, сухожилията и ставите. Целта на рехабилитатора е с негова помощ да раздвижите проблемната област, без да се нараните.
  • Ултразвук – много често лекарите-физиотерапевти предписват тази терапия при различни заболявания и травми на сухожилията, мускулите и ставите. Рехабилитатора използва ултразвука, за да извърши микро масаж на тъканите. По този начин се подобрява кръвообръщението и спомага за по-бързото Ви възстановяване.
  • Йонофореза – изключително полезна терапия при възпаления. Рехабилитатора използва специален апарат, с които чрез ултразвук се вкарват противовъзпалителни лекарства в тъканите.
  • Електролечение – рехабилитатора поставя специални електроди върху кожата Ви и настройва апарата. Целта на терапията е с помощта на електрическия ток да се намали болката и да се подпомогне оздравяването Ви.
  • Магнитолечение
  • УВЧ
  • Радар
  • Лазер терапия
  • Термична, влажна топлина и студотерапия
  • Светлинна терапия

Това са само част от задълженията на рехабилитатора. Той  е човекът, които ще държи ръката Ви, докато се опитвате да направите първите си стъпки след махането на гипса. Той следи не само контузията или заболяването Ви, но и общото Ви състояние. Отчита напредъка на лечението Ви и го предава на лекаря.

Точно затова намирането на подходящ рехабилитатор е от изключителна важност за Вашето бързо възстановяване.

Какво трябва да знаете при избора на рехабилитатор?

Задължение на лекарят е, ако има нужда, да Ви изпише процедури и упражнения. В някой случай, той може да Ви препоръча и рехабилитатор. Някой лекари работят с точно определени рехабилитатори. Докато други насочват пациентите към рехабилитатори според особеностите на състоянието им.

Важно е да обърнете внимание, че повечето рехабилитатори са тясно специализирани в определена област. Например някой рехабилитатори могат да Ви помогнат с рехабилитацията след наранявания и счупвания. Докато други работят единствено със спортисти и спортни травми.

Съветваме Ви, преди да изберете Вашия рехабилитатор да се съобразите с естеството на заболяването си. Ако сте трудно подвижни, няма да е възможно за Вас да пътувате до друг град. В този случай е по-добре да изберете рехабилитатор, който се намира по-близко до дома Ви или има възможност да извършва домашни посещения.

Ако все още не сте открили своя лекар- физиотерапевт и рехабилитатор, заповядайте в медицински център Медикал Лайф. При нас практикуват едни от най-добрите специалисти в областа. С тяхна помощ не само ще загърбите неприятните преживявания, но и ще бъдете обслужени с голямо внимание.

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.