Интересно

Как да се предпазим от грипа през зимния сезон?

Как да се предпазим от грипа през зимния сезон?

Грипът е много заразно остро инфекциозно заболяване. Характеризира се с главоболие, висока температура, болки в мускулите и възпаление на горните дихателни пътища. Въпреки напредъка на медицината, той все още може да бъде много опасен. Затова е необходимо приложението на определени методи за превенция. Ако все пак се разболеете, трябва да потърсите медицинска помощ. Усложненията от заболяването могат да доведат до вирусни или бактериални ларингити, бронхити, трахеити, пневмонии и др.

Как да се предпазим от грипа през зимния сезон?

симптоми на грип

Бактериите имат способността да оцеляват върху човешките ръце или дрехи за много дълго време. Самият грипен вирус може да оцелее до 24 часа, понякога дори повече, когато се намира върху твърда повърхност. Ето защо поддържането на добра хигиена е отличен начин за превенция. Честото миене на ръце с вода и сапун, проветряване на помещенията, както и почистване на дома, са универсално средство за предпазване. Не забравяйте да отделите специално внимание на предметите, които найчесто ползваме като дръжките на вратите или играчките, от които децата Ви не се отделят. Проучвания сочат, че редовното миене на ръце води до намаляване на разпространението на бактерии с до 50%. Когато сте навън, използвайте дезинфектиращи кърпички за еднократна употреба или антибактериални гелове.

 

Как да се предпазим от грипа през зимния сезон?

съвети за предпазване от грипа

Специалистите от МЦ „Медикал лайф“ Ви съветват по време на грипния сезон да избягвате струпванията на хора, като например в градския транспорт, а също прегръдките и ръкостисканията.
Ползвайте предпазни маски.
Още един фактор за доброто здраве е пълноценният сън, който трябва да осигурите на Вашето тяло. Той значително подпомага имунната Ви система.

Пиенето на вода предпазва лигавиците на гърлото, устата и носа от изсушаването, което благоприятства вирусите. Можете да разнообразявате водата с различни видове чай. Ползвайте мед, лимон и джинджифил.

Изключително сериозно трябва да се гледа на пълноценното и разнообразно хранене. Включете в менюто си достатъчно плодове, зеленчуци, месо, млечни продукти и яйца. Те спомагат за изграждането на силна имунна система. Не прекалявайте с въглехидратите. Пробиотиците могат да бъдат Ваш верен приятел. Можете да си ги набавяте чрез кисело мляко, кефир и др.

Въпреки добрата грижа за здравето, то все пак може да бъде засегнато. Още при първите симптоми посетете Вашия личен лекар. Така ще разберете дали имате настинка, грип или друго заболяване. Добре е да отделите няколко дни, за да оздравеете и да не сте опасни за другите хора. Инкубационният период на вируса може да варира от няколко часа до няколко дена. Болният човек може да зарази околните до петия ден след появата на симптомите.

Екипът на МЦ „Медикал лайф“ ще Ви осигури необходимата лекарска грижа и съвети.
При нужда не се колебайте да ни потърсите!

МЦ „Медикал лайф“
www.medicallife.bg
Адрес: гр. Варна, ул. „Васил Петлешков“ 3
Телефони на регустратура: 052 630 000; 0877 700 434; 0877 700 724
E-mail: info@medicallife.bg
Facebook страница: МЦ „Медикал лайф

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

16 + 19 =