Здравна кампания, Интересно

Влияние на захарния диабет върху заразените с COVID-19

Влияние на захарния диабет върху заразените с COVID-19

Началото на 2020 г. беше белязано с пандемия, причинена от нов коронавирус. Сред съществените предизвикателства за света беше ограничаването на неговото разпространение – нелека задача, която отчасти се постигна чрез спазването на широк набор от противоепидемични мерки. Въпреки това броят на отразените от статистиката случаи до момента е над 250 млн. Данните показват, че при голяма част от случаите са налични и съпътстващи заболявания. Такива като захарен диабет, заболявания на сърдечно-съдовата система и артериална хипертония. Всъщност хора с подобни състояние са изложени на висок риск при боледуване от COVID-19. Забелязва се и връзка между вируса и хиперглекимията. Тя е изразена най-вече при страдащите от диабет тип 2 възрастни хора.

Оказва се, че вирусът води към покачване на кръвната захар както при хора, които нормално имат завишени количества и страдат от захарен диабет, така и при такива, които не са диагностицирани с това заболяване. При случаите на хипергликемия (без значение дали пациентът страда от захарен диабет)  се наблюдава по-честа необходимост от полагане на грижа в интензивно отделение, механична белодробна вентилация и смърт. Затова е важно нивото на кръвна захар да бъде в нормите. Това важи и за заразените, но и за всички останали поради възможността да се заразят в някакъв момент.

Като цяло диабетът е рисков фактор с първостепенно значение за развитието на пневмонии. Според някои авторитетни проучвания за пациентите, които страдат от захарен диабет и са заразени със SARS-CoV-2, се смята, че имат 50% по-висок шанс за летален изход. Това се обяснява с наличието на нарушения в имунния отговор и други негативни процеси в тялото. От друга страна, диабетът при по-възрастни хора е свързан и със сърдечно-съдови заболявания, които отново могат да доведат до смърт.

Страдащите от захарен диабет тип 2 често са в състояние на затлъстяване и имат висок индекс на телесна маса. Тези фактори са определящи за белодробните обеми и процесите по набавяне на кислород по време на механична вентилацция. По-високият индекс на телесна маса покачва и вероятността за прием в интензивно отделение.

Пациентите, които са диабетно болни, но не са заразени с коронавируса, следва да повишат метаболитния си контрол, необходим за добрата първична профилактика и формирането на определено ниво на защита от COVID-19. Важен е контролът на кръвно-захарните нива, кръвното налягане и процента на мазнини в тялото.

Друг значим фактор за защита е спазването на мерките и предписанията. Социалната дистанция, честата дезинфекцция и миенето на ръцете са препоръчителни. Редовната физическа активност и здравословният начин на хранене също не бива да бъдат пренебрегвани.

Д-р Евелина Златанова разглежда подробно темата в своя материал Захарен диабет и COVID-19. Върху него е базирана и настоящата статия. Д-р Златанова е доказан лекар и част от големия екип на МЦ „Медикал лайф“. Нейната специалност е „Ендокринология и болести на обмяна“. Час при нея можете да си запазите чрез платформата Superdoc или на следните телефони:

  •  070013897
  •  052/630 000
  •  0877/700 434

МЦ”Медикал лайф” Варна

Очакваме Ви на адрес: Варна 9010, ул. “Васил Петлешков” 3

www.medicallife.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

19 + seventeen =