Интересно

Слънцето – ползи и вреди

Слънцето – ползи и вреди

Летният сезон е любим за активности навън – плаж, планина, спорт или др. Тогава обаче слънчевата светлина е най-силна и може да бъде, колкото полезна, толкова и опасна.

КАК СЕ ОТРАЗЯВА НА КОЖАТА СЛЪНЦЕГРЕЕНЕТО?

Слънчевата светлина определено може да окаже благоприятно въздействие върху Вашето здраве – тя укрепва тонуса и подпомага синтеза на витамин D, който е необходим за правилното усвояване на калция. Прекаленото излагане обаче често причинява увреждане на кожата и я кара да страда. Слънчевото изгаряне, фотостареенето, хиперпигментацията и слънчевите алергии са само част от примерите за възможни кожни проблеми.

Важно е да подчертаем, че слънчевите лъчи предизвикват ДНК-увреждане на клетъчно ниво, водещо до развитието на преканцерози и канцерози.

Ето защо ефективната слънцезащита е толкова важна. И то за всички типове кожа. За бебетата, децата и хората с увредена и алергична кожа се препоръчва адаптирана слънцезащита с висок SPF (слънцезащитен фактор).

Всеки човек трябва да подходи отговорно към своята кожа и да избере ефективна слънцезащита, адаптирана спрямо интензитета на радиацията и типа на кожата. Колкото по-светъл е Вашият фототип, толкова по-често трябва да използвате по-силни слънцезащитни продукти.

Други методи за защита са:

  • Ограничаване на врето, прекарано на слънце в средата на деня;
  • Търсете сенчести места, но не забравяйте, че чадърите и дърветата не осигуряват пълна защита;
  • Използвайте подходящи дрехи и аксесоари като шапки, слънчеви очила и нещо, с което да се намятате.

ОТ КАКВО Е СЪСТАВЕНА СЛЪНЧЕВАТА СВЕТЛИНА?

Широк спектър от лъчи формира слънцевата светлина. Той се състои от:

  • Видима светлина – около 50% от слънчевия спектър (син/виолетов диапазон);
  • Инфрачервена светлина (760-1000 nm) – невидима за човешкото око;
  • Ултравиолетова светлина (UV). Тя представлява невидими за човешкото око лъчи – UVA, UVB, UVC лъчите (100-290 nm) не преминават в атмосферата и поради тази причина не достигат до кожата. UVA и UVB (280-400 nm) обаче преминават. UVA лъчите са по-малко интензивни от UVB, но са значително повече. Те присъстват през целия ден и цялата година с почти еднаква интензивност. За разлика от тях UVB лъчите променят интензитета си през деня и са най-силни на обяд. И двата типа светлина не могат да бъдат спрени от облаците. Затова е необходима слънцезащита и в облачно време.

Предпазни средства е добре да ползвате през цялата година. Особен акцент обаче поставяме върху летните месеци. Ако имате възникнал проблем или се нуждаете от консултация, то можете да запазите час при нашия дерматолог д-р Жанина Бързакова на този линк

Можете да се обадите и на следите телефони:

070-013-897, 052-630-000, 0877-700-434.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 20 =