Интересно

Отбелязваме Световния ден за борба с рака

Отбелязваме Световния ден за борба с рака

На 04.02.2021 г. отбелязваме Световния ден за борба с рака. Тази инициатива, стартирала преди повече от 20 години, има основната цел да постави акцент върху значението на проблема, както и да потърси начини в посока на неговото разрешаване.

По данни на Световната здравна организация (СЗО) приблизително 9,6 млн. души почиват от рак през 2018 г. Това е изключително тревожна статистика, с която множество организации на световно и местно ниво водят битка.

Какво всъщност представлява ракът?

С думата рак назоваваме голяма група от заболявания, които могат да започнат в голяма част от тъканите и органите на тялото. Всички видове имат сходен начин на възникване. Група анормални клетки започва процес на неконтролируемо нарастване чрез делене. След това те  нахлуват в съседни части и органи на тялото. Този процес се нарича метастазиране и е сред основните причини на смъртността. Заболяването се среща и с наименованието злокачествен тумор или неоплазма.

По-важни статистически данни

  1. Приблизително една трета от смъртните случаи от рак се дължат на 5 водещи поведенчески и диетични рискове: висок индекс на телесна маса, нисък прием на плодове и зеленчуци, липса на физическа активност, употреба на тютюн и употреба на алкохол;
  2. Употребата на тютюн е най-важният рисков фактор за рак и е причина за приблизително 22% от смъртните случаи от рак;
  3. Най-смъртоносните форми на рак са, както следва: рак на белите дробове, колоректален, на стомаха, на черния дроб, на гърдата;
  4. Днес между 30% и 50% от раковите заболявания могат да бъдат избегнати чрез добра превенция и избягване на рискови фактори, както и при навременно диагностициране.

Отбелязваме Световния ден за борба с рака

Какво да запомним?

От предоставените данни могат да бъдат направени конкретни изводи. Докато късметът не винаги може да е на наша страна и не можем да направим нищо по този въпрос, то за своето здраве като цяло можем. Ключов фактор за недопускането на заболяването е добрата превантивна грижа за тялото, изразена чрез спорта и диетата. Качественото хранете, балансирано на ниво макронутриенти и богато на микронутриенти, в комбинация с добра физическа активност, е в основата на грижата за нашия организъм.

Малко повече за ползите от храненето в емоционален аспект можете да научите в този материал.

От друга страна не забравяйте, че всяко заболяване има най-голям шанс да бъде излекувано, ако е диагностицирано в ранен етап за развитие. Ето защо е необходимо винаги да следите своето здраве и да не игнорирате лоши сигнали от Вашето тяло.

Екипът на МЦ „Медикал лайф“ остава насреща при въпроси. Грижата за здравето Ви е  винаги на първо място!

За допълнителна информация и записване на часове може да се обадите на следните телефони:

0877700724
0877700434
052/630 000
070013897

Източници:

1) https://www.who.int/health-topics/cancer#tab=tab_1

2) https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/cancer

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 − seven =