Иновация, Интервю

Кажете НЕ на болката в гърба

Кажете НЕ на болката в гърба

Според последни изследвания болката в гърба е една от най-честите причини за посещение при ортопед, невролог или неврохирург. Този проблем засяга над 70 процента от хората в определен момент от техния живот, най-често след навършване на 40-годишна възраст. Болките в гърба са второто най-разпространено неврологично заболяване след главоболието. В МЦ „Медикал лайф“ можем да предложим решение. Вече една година екипът по физиотерапия има подкрепата и на един уникален и единствен у нас рехабилитационен тренажор за суха екстензия на гръбначния стълб. За да ви разкажем подробно за възможностите и процедурите с Dr. Spine разговаряме със специалист неврохирург.

Кажете НЕ на болката в гърба

Д-р Манук Бейлерян e уважаван неврохирург. Завършва медицинското си образование във Варна, след което има повече от 20 години лекарска практика в областта на неврохирургията, както в доболничната, така и в болничната помощ. От няколко години има собствена частна практика. 

Д-р Бейлерян, нека да обясним какво означава суха екстензия на гръбначния стълб, в какви случаи е препоръчителна и възможните добри резултати за здравето?

Това е медицинска процедура, при която, с помощта на специален уред или само с ръце, се упражнява теглителна сила върху гръбначния стълб, ръцете, краката, врата. Екстензионната терапия се използва  за лечение на дискова херния, болки в шийната област; болки, дължащи се на увреждане на нерв; главоболие, причинено от увреждане на гръбначните прешлени; също при рахитични изменения, изкривяване на гръбнака при деца, продължителни схващания на мускулите (продължителни спазми) и др. Много често екстензионна терапия се използва за намаляване на натиска върху нервите и прешлените, който се получава при дискова херния.

Какво бихте добавили за екстензията със симулатора Dr. Spine?

Принципът, на който се основава работата на Dr. Spine, е индиректна екстензия. Екстензията може да бъде постоянна (през цялото време) или прекъсната (през определени интервали от време). Придържа се към трите основни ортопедични принципа – релаксация, екстензия и мобилизация. Това е същността на методиката суха екстензия, а ефектите са много добри, именно защото се спазват тези три принципа.

Запознат сте с рехабилитационния тренажор Dr. Spine. Как работи той във всяка своя част, която има полезна функция в постигането на общия добър ефект дори от една процедура с него?

Впечатлен съм от прецизната работа на тренажора Dr. Spine, от отделните му модули, както и от възможността за прилагане на дозирана екстензия. Много от пациентите, подложили се на тази методика, споделят чувствителен добър ефект още след първата процедура и намаляване на болковия синдром. Уредът е проектиран на сегменти, отговарящи за шиен, гръден и поясен отдел на гръбнака и по този начин дава възможност за сегментна или цялостна тракция/екстензия на тялото. Прилежащите колани са предвидени да фиксират главата и кръста, както и раменния пояс, за да бъде максимално ефективна процедурата. Фиксацията с тях позволява минимални движения, а това ограничава неприятното усещане за пациента, че е вързан неподвижно. Изключително добър ефект се постига и от паралелно въртящите се по хода на гръбначната мускулатура повдигащи се масажори, които загряват и отпускат мускулите по време на цялата процедура. По този начин, даже след само една процедура, се усеща облекчение и пълна релаксация на гръбначната мускулатура и мускулите на крайниците. Тук ще спомена един важен момент. При поява на нетипична и хоризонтална болка – напречна на гръбначния стълб – пациентът трябва да каже на физиотерапевта, при което манипулацията се прекратява. Появата на вертикална болка или болка по хода на гръбнака е признак на добра тракция и с нищо не застрашава здравето.

Кажете НЕ на болката в гърба

Когато разговаряме с пациенти, ползвали тренажора Dr. Spine, те споделят началното психологическо притеснение от усещането за разтягане на тялото и то в област, в която изпитват силна болка. Как бихте отговорили на подобно притеснение?

Да, това е по-скоро психологическа бариера, която пациентът трябва да преодолее, преди да започне  процедурите с Dr. Spine. Не е физиологична пречка. Подобно усещане за разтягане в проблемната зона е обективно, но то изчезва в хода на процедурата, а болните споделят за значително облекчение. Тук идва ролята на специалиста физиотерапевт, който трябва предварително да обясни, че методът на сухата екстензия с Dr. Spine не носи вреда, напротив – облекчава състоянието. Физиотерапевтът ще прецени показанията или противопоказанията за ползване на процедурата.

В какви случаи и в каква степен на дискова херния неврохирургът би насочил свой пациент към Dr. Spine вместо към операционната зала?

Това са случаите на умерена протрузия на междупрешленния диск или т.нар. buldging на диска –състояние, което се дефинира като най-ранен етап в образуването на дискова херния и се предполага, че процесът е възможно обратим. Също при новообразувана дискова херния с умерено изразен болков синдром. В тези случаи дозираната суха екстензия с Dr. Spine би дала положителни резултати, а оплакванията на пациентите чувствително ще намалеят. По принцип дисковите хернии причиняват доста тежки оплаквания. Дължат се на механично притискане на нервните коренчета, на компресия. А противодействието на компресията по всички действащи закони е декомпресията. Всъщност дисковата херния се лекува единствено по два начина – единият е хирургичният (дифинитивен), а другият е с екстензия. Всички останали методи с медикаменти, вливания и всякакъв вид терапии не лекуват причината т.е. компресията. Те лекуват само симптомите – болка и други прояви на заболяването.

След 40-годишна възраст често болката в гърба, кръста и врата се превръща в бреме. Каква е превенцията за доброто състояние на гръбначния стълб или кои са вредните навици, които трябва да коригираме в ежедневния си живот? 

Често, забързани в ежедневните задачи, не обръщаме достатъчно внимание на малките сигнали в поведението на тялото ни и на вредните навици, които имат основна роля за влошаване на физическото здраве. Здравият опорно-двигателен апарат гарантира добро качество на живот, но това се изгражда с добра физическа култура още от детските и от ученическите години. Тогава опорно-двигателният апарат е най-уязвим и лесно се подава на деформации и изкривявания. Много са такива примери и ние добре ги познаваме: тежки ученически чанти, неравномерно разпределен товар и тежест за носене, неправилна стойка на седене в час и др. са основна причина за гръбначните изкривявания при децата. Впоследствие, с напредване на възрастта, тези състояния се задълбочават.

Суха екстензия при деца? Каква е допустимата детска възраст и в кои случаи е позволена такава процедура. Помага ли тя за преодоляване на гръбначно изкривяване? 

В световен мащаб сухата екстензия се прилага и при деца. Световната здравна организация приема 12-годишната възраст като долна граница, подходяща за прилагането на този метод на екстензия. Правя обаче уговорката, че преценката е строго индивидуална и препоръчителна. При всеки отделен случай се прецизират показанията и противопоказанията. Има много описани случаи, при които методиката на сухата екстензия е повлияла положително на деца с гръбначни изкривявания и при тях болките и видимите деформации значително са намалели.

Кажете НЕ на болката в гърба

Какво показва Вашата медицинска практика. Болката в кръста определена ли е от статус, професия, пол, възраст? 

До известна степен появата на болки в кръста зависи от професията. Известно е, че служители, чиято работата е свързана с продължително седене на стол, са застрашени от ранна поява на болки в областта на кръста и шията. Продължителната принудителна седяща поза отслабва коремната и паравертебралната мускулатура, което е предпоставка за  болковия синдром. Практиката ми като неврохирург показва,че болката в кръста, като поява на първи признак на заболяване, е по-характерна за зряла възраст, между 30  и 60  години. Мъжете са по засегнатата половина, като обичайните оплаквания са от болки в кръста или шията, както и радикулитни болки по хода на седалищния нерв на двата крака. Не са малко и случаите на регистрирани болни в по-млада възраст, между 15 и 25 години, като по-засегнати са младите дами. Това обикновено се свързва с процеса на израстване и ранно съзряване, когато скелетната структура не е достатъчно подготвена да поеме бързия растеж на тялото.

Кога болката в гърба се превърна в бич за съвременния човек и дали стресът е основна причина за това, както мнозина се опитват да обяснят?

Не бих казал, че само стресът е отговорен за появата на болките в кръста. Всички ние трябва да намираме време за себе си в динамичното ежедневие. Културата на движение и спортът, разходките, любимите занимания, разтоварващите програми и правилното диетично хранене са важни фактори за добро физическо здраве. Пренебрегването на болките в кръста и тяхното неглижиране само отлагат крайния резултат. Появата на болка в кръста често е първият симптом на започващо заболяване. Не отлагайте срещата със специалист до следващата криза, защото тогава лечението може да се окаже по-трудно и по-продължително. И в никакъв случай не се лекувайте самостоятелно. Ако лечението при някой пациент е дало добър резултат, това не означава, че е подходящо и за вашето заболяване.

Медицински център „Медикал лайф“ можете да следвате и във facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

four × 2 =