Здравна кампания

Безплатни урологични прегледи в „Медикал лайф“

Безплатни урологични прегледи в „Медикал лайф“
В ДВА ПОСЛЕДОВАТЕЛНИ ДНИ НА ЗДРАВНА ПРЕВЕНЦИЯ МЦ „МЕДИКАЛ ЛАЙФ“ НАСОЧВА ВНИМАНИЕ КЪМ УРОЛОГИЧНОТО ЗДРАВЕ

На 27-ми (понеделник) и 28-ми ноември (вторник), предстоят дни за урологични прегледи при д-р Валерий Дулгеров. За консултацията не е необходимо медицинско направление, като и в двата дни прегледите са организирани без такса. Можете да запишете час за урологичен преглед от 14:30 до 18:00 часа на един от телефоните на регистратура: 052 630 000, 0877 700 434, 0877 700 724.

„Ако сигналите за здравен проблем не бъдат подценявани, те могат да се лекуват адекватно и без болка, и няма да се превърнат в патология. Желанието ми е пациентите да обръщат внимание на своето здраве, а ние като лекари имаме дълг да осигурим качествена, съвременна и ефективна диагностика и лечение“, казва д-р Валерий Дулгеров.

Д-р Дулгеров завършва „Медицина“ в Медицински университет – Плевен през 2010 г., специалност „Урология“ придобива в Медицински университет – Варна. Автор е на публикацията „Доброкачественна хиперплазия на простата“. В свои доклади поставя акцент върху симптоматика, признаци, диагноза, лечение и проследяване при случаи с билатерален карцином на тестисите и проследяване на периуретрален аденокарцином при жена.

Безплатни урологични прегледи в „Медикал лайф“

Д-р Дулгеров, към кого е насочен прегледът при уролог в дните, предвидени от МЦ „Медикал лайф“ за превенция на здравето?

Прегледите са за всеки пациент, който по една или друга причина не е обърнал внимание на вече появили се и повтарящи се симптоми. Това са онези „звънчета“, които алармират, че нещо със здравето не е както трябва: това може да бъде отслабване на струята при уриниране и никтурия – уриниране повече от 3-4 пъти през нощта, инцидентна хематурия, т.е. наличие на кръв в урината. Когато пациентът не обърне внимание на тези сигнали, впоследствие е възможно да се диагностицират сериозни и трудно лечими заболявания. Но ако не бъдат подценявани, се лекуват съвсем адекватно и безболезнено още в първи стадий. Затова и профилактиката и превенцията са важни за екипа в МЦ „Медикал лайф“. Превенцията може да бъде път към здравето.

В безплатната кампания са включени преглед от уролог и ехография. В „Медикал лайф“ разполагаме с модерна апаратура. Прегледът е с 3D ехограф, с който можем да диагностицираме заболяванията или да наблюдаваме динамиката на съответен патологичен процес. При необходимост можем да използваме нашата лаборатория, в която да направим изследване на кръв, урина, микробиологични изследвания, като те се извършват по здравна каса с медицинско направление или се заплащат.

Каква е препоръчителната възраст за първи профилактичен преглед при уролог?

При различните заболявания има определена възраст, но съществуват проблеми, които не зависят от възрастта – повечето възпалителни процеси. Когато говорим за заболявания на простатата, наистина има граница. Препоръчително е всеки мъж над 50 години да посети уролог. Имайте предвид, че в практиката имаме случаи с карцином на простатата, открит при 40-годишен мъж, затова дори и по-рано консултацията и диагностиката няма да попречат. Ще помогнат или ще открият проблем, който за пациента остава невидим, така ще дадат спокойствие, че здравето му е стабилно.

Сякаш повече мъже отлагат срещата с уролог поради страх, липса на време или чакат да станат на 50?

Добре е да не подценяват възможностите на ранно лечение, когато се налага. Хубаво е да разграничават състоянията, които са имали преди, и усещанията, които имат в момента, защото в урологията има състояния, с които пациентът свиква и не им обръща внимание. В същото време те са израз на патология и няма да отшумят сами.

Съвременните методи за диагностика и лечение помагат много, но все пак в кои случаи се налага класическото оперативно лечение?

Изборът на оперативен начин за лечение зависи от много фактори – основно заболяване и стадий, придружаващите болести, общо състояние на пациента, опит на хирурга и др. Оперативното лечение се извършва от специалиста уролог, но да – обсъжда се и с пациента. Съвременните начини за лечение са миниинвазивни, което означава и по-малко болка  – това, от което пациентът се страхува най-много. В урологията новите технологии и начини за лечение се развиват бързо и стават все по-популярни. Те са и високотехнологични, с тях могат да бъдат постигнати по-добри резултати без травматизъм. Това са начини за диагностика и лечение: ендоскопска диагностика и лечение на урологични заболявания, свързани с пикочния канал, с простатата, пикочен мехур, бъбречно-каменна болест; екстракорпорално лечение на бъбречно-каменна болест, лапароскопско лечение и др.

Прегледите през ноември в програмата на МЦ „Медикал лайф“ за профилактика насочени ли са и към жените?

Насочени са към всеки, който има притеснение относно свое оплакване – ново или с хроничен характер. При жените циститът е често срещан проблем, от него страдат и деца. Лечението със съвременни антибиотици е успешно при циститите във всички възрасти и те са доста ефективни, но… Но нека имаме предвид, че зад един цистит могат да се крият други проблеми. Затова при подобни оплаквания се извършва ехография, която има за цел да провери съмнения за друг процес в пикочния мехур. На пациентите можем да бъдем полезни с ехоскопия, цистоскопия, рентгенография, скенер.

Какво ви мотивира да се развивате в своята специалност като лекар?

Мотивира ме разбирането на пациента, че лекарят е негова подкрепа и могат заедно да вземат най-доброто индивидуално решение. Мотивира ме възможността да работя със съвременна апаратура, която всеки от нас заслужава в условията на модерно здравеопазване, защото всички говорят за това. В близко бъдеще в МЦ „Медикал лайф“ ще бъде закупен много модерен флексибилен цистоскоп, с който в амбулаторни условия и без хоспитализация могат да бъдат диагностицирани заболявания на пикочния канал, на простатата и на пикочния мехур. Това се прави с местна анестезия, в урологичния кабинет. Най-доброто за ранната диагностика и последващото проследяване на пациенти с рак на пикочния мехур е методът NBI. Благодарение на NBI лекарят има подобрена видимост на съдовите структури по повърхността на лигавицата. През 2014 г. бяха публикувани медицински проучвания, които доказват, че този метод спомага да бъдат открити 28% повече тумори, по-специално трудните за диагностициране плоски лезии, отколкото чрез направени с бяла светлина цистоскопии. Представете си какво означава това… По-надеждна диагностика, с която изпреварваме онзи момент, в който нещата могат да бъдат необратими.

Използването на революционния метод NBI дава на пациента по-добри медицински грижи и по-навременно лечение, за да се избегнат тежки инвазивни процедури; означава по-ниски разходи за лечение, по-ниски разходи за проследяване на пациентите с лекуван тумор на пикочния мехур.

Все по-често храненето е акцент в предпазването от различни заболявания? Какво е Вашето отношение към това?

На всеки казвам да приема минимум два литра вода на ден, за да може отделителната система да работи нормално. Хората, предразположени към образуване на камъни в бъбреците или в пикочните пътища, трябва да знаят с какъв химичен състав са. Когато разберем това, можем да направим диета за всеки пациент. Стрес, консумация на тежки, мазни или пушени храни, както и тютюнопушене, алкохол, шоколад, кафе и пикантни храни… Препоръчвам да бъдат намалени, а в определени състояния и изключени.
Безплатни урологични прегледи в „Медикал лайф“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two × five =