Интересно

Гастроентерология: Кога трябва да посетите гастроентеролог?

Гастроентерология: Кога трябва да посетите гастроентеролог?

Балансираната чревна микрофлора – ключ към здравето. Не случайно в нашия организъм и по-специално в червата има над 40 трилиона микроорганизми, добри и лоши бактерии. Те имат различни функции като разграждане на храната, отделяне на полезните вещества от нея с цел усвояването им, потискане на патогенните микроорганизми и други. Когато има „намеса” в тяхното нормално функциониране, се появяват различни симптоми.

Стомашно-чревни проблеми, запек, диария, киселини, болки в корема и подуване са само част от признаците, че е време да се обърнете към гастроентеролог. Но, ако никога не сте посещавали такъв специалист, може би се притеснявате дали проблемите Ви наистина изискват такова посещение.

В тази статия, ние от Медикал Лайф, ще се фокусираме върху гастроентерологията как да разчетете правилно предупредителните знаци на тялото си и кога да се обърнете към лекар.

Какво представлява гастроентерологията ?

Много хора свързват тази медицинска специалност единствено с корема и червата. Всъщност, много неща се случват от момента, в който храната попадне в устата Ви, докато бъде изхвърлен ненужният „отпадък” от тялото Ви. Храносмилането е сложен процес, при който има физически и химически процеси, довеждащи до разграждането и усвояването на хранителните вещества. В него не участват само хранопроводът и червата, а и други органи.

Затова можем да кажем, че тази област от медицината се фокусира върху всички коремни органи – хранопровод, стомах, тънки и дебели черва, панкреас, жлъчен мехур, жлъчни пътища, черен дроб и ректум. Тя изследва тяхната нормална функция, диагностицира симптомите и открива причините, довели до заболяванията.

Освен това, обръща внимание и на превенцията. Целта е – чрез изграждане на здравословни навици да се поддържа правилно храносмилане, усвояване на веществата и метаболизъм.

Каква е ролята на специалистите в областта?

Понякога промените в начина на живот може да се отразят на храносмилането. Смяна на навиците, консумирането на нови храни, започването на нови лекарства или стресови ситуации, могат да отключат различни проблеми.

Именно в тези ситуации ще Ви помогне гастроентерологът! Той е висококвалифициран специалист, който има опит в разстройствата и заболяванията, засягащи коремните органи.

Кога трябва да се насочите към специалист в гастроентерологията ?

Понякога пациентите пренебрегват сериозността на симтомите си и отлагат посещението при лекар. Често може да имате случайни стомашни болки или киселини, които да са свързани с качеството на консумираната храна. Въпреки това, е важно да обръщате внимание на тялото си. Ако имате постоянни проблеми или нови и необичайни симптоми, по-добре е да се консултирате със специалист.

Предупредителните признаци могат да включват:

Проблеми с преглъщането

Тук не говорим за ситуации, в които сте се задавяли с храна или пиене на течност. Индикация, че трябва да обърнете внимание на здравето си са:

  • Постоянни затруднения при преглъщане.
  • Чувството, че бучка Ви е засегнала в гърлото.
  • Чести болки в гърлото.
  • Усещане за подуване.

В тези случаи симптомите подсказват, че може да става въпрос за киселинен рефлукс, мускулна слабост на хранопровода, лезия или нещо, което причинява стесняване на хранопровода. Разбира се, има и други причини, които биха могли да възпрепятстват транспортирането на храна и течности до стомаха. Затова е нужно да се консултирате с лекар, който да назначи нужните изследвания и да диагностицира проблема.

Запек

Метаболизмът и честотата на движение на червата са различни при всеки човек. Когато дефекацията се случва по-малко от 3 пъти на седмица, обикновено става въпрос за запек. При него отделянето на отпадните твърди вещества от храносмилателната система е забавено.

В повечето случаи запекът е придружен с подуване и болки в корема, газове и киселини. Причините за него са много и различни. Може да става въпрос за стрес, неправилно хранене и страничен ефект от лекарства, но има вероятност да е свързан и със заболяване на стомашно-чревния тракт.

Ако това състояние продължи повече от 1 седмица, е важно да се консултирате със специалист по гастроентерология. Той ще Ви помогне, като определи причината, довела до запека, ще Ви предпише подходящо лечение и ще препоръча какво трябва да промените в начина си на живот.

Кръв в изпражненията

За повечето хора няма нищо по-страшно от това да видят кръв. Когато тя е в изпражненията, има различни причини за това.

Ако се появи върху тоалетната хартия след изхождане, може да става въпрос за хемороиди. Обикновено, тя има яркочервен цвят. Жените след менопауза също могат да получат кървене заради изтъняване на тъканите.

Но, когато тази кръв придобие черен или тъмночервен цвят, това е сигнал, че нещо се случва по-дълбоко в храносмилателната Ви система. Важно е да си обърнете внимание. Забележете кога се появява тази кръв. Ако имате повтарящи се симтоми на ректално кървене и забележите други признаци – болки в стомаха и други, е важно да отидете на лекар.

Хората над 40 години, вече попадат в рисковата група. Затова е добра идея периодично да посещават специалист по гастроентерология , за да следят състоянието на стомашно-чревния си тракт.

Чести киселини

Както подсказва името им, става въпрос за парещи болка в центъра на гърдите, която може да се пренесе към хранопровода и да достигне устата Ви. Обикновено се случва, когато стомашната киселена се върне обратно в хранопровода. Те могат да бъдат причинени от дразнители като алкохол, пикантни храни, газирани напитки, пържени храни и цигари.

Получаването им от време на време не би трябвало да е повод за безпокойство. Добрата новина е, че ако ги получавате веднъж на няколко месеца бихте могли да се справите с тях и сами у дома.

Трябва да посетите лекар, когато те се получават често (2-3 или повече на седмица ) . Също и, когато са придружени с по-сериозни симтоми – недостиг на въздух, болка при преглъщане, замаяност, кръв в изпражненията и други.

Може да става въпрос за храносмилателен киселинен рефлукс или друго заболяване. Каквато и да е причината, е много важно да бъдете прегледани от специалист. Нелекуваните болести, могат да причинят трайно увреждане на хранопровода.

Усещане за необичайно подуване

Не е необходимо да сте яли скоро, за да усещате корема си подут. Често причината е храносмилателни проблеми, които водят до прекомерното производство на газове, свръхчувствителност на газове или задържането им в дебелото черво.

Запекът може да причини подуване на корема, защото колкото по-дълго отпадъците остават в дебелото черво, толкова по-вероятно е те да ферментират от резидентни бактерии. Но това изобщо не е единствената причина. Подуването може да се получи от хранителна чувствителност като непоносимост или алергия към определена храна или вещество., гастропареза и много други.

Внезапна или силна коремна болка

Всички сме се сблъсквали с болки в корема. Има разлика между случайна болка, която продължава с часове и тази, която се появява внезапно и е много интензивна. Не е нормално да имате интензивна и продължителна коремна болка.

Различните видове язви могат да доведат до пареща болка, особено след хранене. Нелекуването им може да причини подуване и да блокира храносмилателния Ви тракт. Други причини могат да са камъни в жлъчката, панкреатит или чернодробно заболяване.

Защо е важно да посетите специалист по гастроентерология?

Това бяха само част от най-често срещаните оплаквания на пациентите. Не забравяйте – проблемите Ви няма да изчезнат сами. Колкото и да четете мнения в Интернет, едва ли ще успеете да се излекувате сами. Нуждаете се от гастроентеролог, който не само познава правилното функционаране на организма, но и е висококлафициран в гастроентерологията.

С негова помощ ще получите подходящо и навременно лечение, както и как да промените начина си на живот, за да бъдете винаги здрави.

Търсите специалист по гастроентерология? Доверете се на професионалистите на медицински център Медикал Лайф. Нашите лекари имат дългогодишен опит и могат прецизно да диагностицират Вашия проблем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eleven − seven =