Интересно

Кога трябва да посетите коремен хирург?

Коремен Хирург

Често пациентите не са наясно, кога проблемите им изискват намеса на личния им лекар и кога трябва да потърсят специализираната помощ на коремен хирург.

Да живеете с болка може да бъде много трудно! Особено, когато тя е свързана с коремната област и това нарушава начина Ви на живот!

Интересен факт е, че повече от 60% от хората свързват болките в корема и стомаха с храносмилателни нарушения, газове или киселини. За съжаление, често те са просто симптом, който подсказва за сериозен проблем, изискващ хирургична намеса.

Вече не е необходимото да страдате! В тази статия, ние от Медикал Лайф ще Ви помогнем да научите кога е необходима коремна хирургия и към кого да се обърнете.

Каква е ролята на коремния хирург?

Коремната хирургия е позната и под името висцерална. Това е медицинска специалност, към която са включени различни дейности като хирургично лечение, реанимация, ентерално хранене и други.

Тя е част от общата хирургия и за да може да бъде практикувана, е необходимо придобиването на специализация. По време на допълнителното обучение, хирургът получава необходимите знания за извършване на различни по сложност процедури. Това му дава правото да практикува в областта на общата, спешната и коремната хирургия.

Всеки коремен хирург притежава всеобхватни знания за нормалното функциониране на организма, но има и задълбочени познания в различни области като патология, онкология, травматология и други.

Коремната хирургия се фокусира върху състояния, които засягат коремните органи – стомах, дебело и тънки черва, далак, апендикс, жлъчка и жлъчни канали и други. Тя може да е необходима по различни причини като инфекции, тумори, рак, травма, различни заболявания и състояния като херния, язва и други.

Обърнете внимание – всеки хирург може да се занимава както с различни процедури и операции, така и да е специализиран в извършване само на един вид – например опериране на хернии.

Кога да потърсите помощта на коремен хирург?

Всички изпитваме болка в корема от време на време. Макар неприятна, в повечето случаи е единично събитие, което може да се дължи на преяждане, лошо храносмилане, стомашен вирус и хранителна непоносимост.

Има моменти, в които етя симптом и подсказва наличие на сериозен проблем или заболяване. Начинът, по който се повтаря ( нейният модел ) и местоположеното й, са важни за правилната диагностика.

Острата коремна болка може да е придружена с други симптоми като повръщане или диария. Тя изчезва в рамките на няколко часа или дни. Хроничната може да се появи и да изчезне и нейното присъствие може да наруши нормалния Ви начин на живот седмици, месеци и дори години.

Болката в горната част на корема може да бъде причинена от състояния като язва, панкреатит, гастрит, заболяване на жлъчния мехур, черния дроб, далака и други. А тази в долната част може да е резултат от апендицит, дивертикулит, инфекция на пикочните пътища, синдром на раздразнените черва или проблеми с репродуктивните органи при жените.

Обърнете внимание, че няма значение колко продължава болката, кога се появява и изчезва и къде точно се намира. Тези признаци могат да бъдат свързани и с определени дейности или поведение и не винаги подсказват колко сериозно е състоянието Ви.

Всеки коремен хирург ще Ви посъветва, ако става въпрос за силна болка, която се появява внезапно да потърсите медицинска помощ. Освен това, се насочете към специализирана помощ, ако имате:

 • продължителна болка, засилваща се при движение и кашляне.
 • лека болка, която се засилва постепенно.
 • Промени в храносмилателната система – необичаен запек, киселини, промени в апетита, подуване на стомаха, кървене при изхождане и други.
 • Необичайна тежест или отпускане на корема.
 • Промени в изпражненията – ако ходите до тоалетната по-често или рядко, промени в консистенцията и цвета им.
 • Необяснима загуба на тегло, която не е свързана с промени в диетата и физическата активност.

Освен това, Вашият личен лекар може да има подозрение за заболявания като язва, херния, апендицит, жлъчни камъни и да Ви насочи към коремен хирург.

Какво е важно да кажете на Вашия коремен хирург?

Много често пациентите пропускат да споделят на своите лекари важна информация като кога е започнала болката и какви изследвания са му били направени. Но, когато посещавате специалист е важно да бъдете максимално подробни.

Ако сте посещавали други лекари преди това, вземете всички амбулаторни листи и изследвания, които са Ви били направени. Опишете подробно естеството на Вашите оплаквания и наличието на болка:

 • Кога е започнала? – добавете и през какви интервали се появява. Кога идва и си отива и колко често се появява.
 • Къде се намира? – в кои области от тялото я усещате най-често.
 • Колко е интензивна? – тук е добре да я опишете подробно – дали е тъпа, пробождаща, пареща или като спазми.
 • Има ли дейности, които я влошават или подобряват? – например, болката може да се появява, когато сте стресирани, извършвате тежка физическа дейност или спортувате.

В зависимост от Вашето състояние и направените до момента изследвания, специалистът ще прецени дали се нуждае от допълнителна информация, преди да се премине към хирургична намеса. Коремният хирург може да Ви назначи::

 • Ехография.
 • Рентген.
 • Изследвания на кръв, урина или изпражнения.
 • Ендоскопия.
 • Електрокардиограма и други.

Не чакайте утре, за да се погрижите за здравето си! Открийте най-добрите специалисти в медицински център Медикал Лайф. Ние Ви предлагаме висококвалифицирани специалисти, модерна техника и внимание към пациента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

10 − 5 =