Иновация, Интересно

6 опасности през лятото

6 опасности през лятото

Традиционно лятото се възприема като позитивен сезон. Дните са по-дълги, плажовете пълни, а пътуванията по-чести. Положителните емоции обаче често биват придружени от негативни такива. Те най-често са свързани с:

  1. Слънчев и топлинен удар;
  2. Ниско кръвно налягане;
  3. Изгаряне;
  4. Натравяне;
  5. Дехидратация;
  6. Ухапване и ужилване от насекоми.

Екипът на МЦ „Медикал лайф“, гр. Варна Ви съветва да предприемете нужните действия за превенция и защита! Здравето винаги идва на първо място.

Слънчев и топлинен удар

Основната разлика между двете опасности се корени в това, че не е задължително да сте на слънце, за да получите топлинен удар. Друг важен момент е, че при топлинният удар спира отделянето на пот вследствие на дехидратацията.

Традиционно най-застрашените групи са тези на:

  • хората над 60 – годишна възраст;
  • децата;
  • страдащите от сърдечносъдови заболявания;
  • страдащите от затлъстяване.

Търсенето на сянка и хлад е препоръчително особено в обедните часове между 11:00 и 15:00 часа. Ключови методи за превенция са избягването на физическа активност, обличането на леки дрехи, въздържането от алкохол, добрата хидратация и др. Ако все пак Вие или някой около Вас получи топлинен удар, то той трябва да бъде пренесен на сенчесто хладно място и да му се направят студени компреси на главата. Лицето следва да бъде транспортирано до медицинско заведение.

Следете за следните симптоми: главоболие, зачервяване, гадене, повръщане, световъртеж, отпадналост, проблеми с дишането, безсъзнание и др.

Ниско кръвно налягане

Това състояние се характеризира чрез следната симптоматика: прималяване, световъртеж, прилошаване. Съществува риск от загуба на съзнание. Това може да доведе до наранявания при падането. На хората, които приемат лекарства за високо кръвно налягане, може да се наложи корекция в дозата. Консултирайте се с Вашия кардиолог!

В МЦ „Медикал лайф“, гр. Варна работят доказани специалисти като д-р Севдалина Чонкова и д-р Ангел Митов. Свържете се с нас при нужда от консултация!

Изгаряне

Слънчевата светлина може да бъде много полезна. Тя е източник на витамин D, който спомага за усвояването на калция. Прекомерното стоене на слънце през горещите месеци обаче крие и редица рискове. Изгарянето е един от тях. То представлява изгаряне на тъканта, предизвикано от излагането на UV лъчи.

Повече информация по темата можете да научите от нашия материал Слънцето – ползи и вреди!

Натравяне

Вероятността от натравяне през лятото е много по-висока. Това се дължи на няколко фактора. Сред тях са контролът на храните и морската флора и фауна. Високата температура и слънчевите лъчи водят до по-бързото разваляне на храната. Консумацията на такива продукти представлява опасност за организма. Салмонелата и Ешерихия коли са едни от най-често срещаните виновници. При съмнение за хранително натравяне, не се колебайте да потърсите лекарска помощ!

Дехидратация

Обезводняването е сред опасностите, които крие по-топлото време. Често хората не осъзнават, че приемът им на вода не е достатъчен. От друга страна, състояния като хранителното натравяне от предходната точка, могат да доведат неусетно до дехидратацията. Тя може да бъде пряко свързана с ниското кръвно налягане и топлинните и слънчеви удари.

Ухапване и ужилване от насекоми

През лятото често се ходи на екскурзии по планини. Там риск представляват кърлежите и лаймската болест, с която могат да заразяват те. Тя се диагностицира относително трудно и по този начин вредите за здравето могат да станат повече.

При ухапване от кърлеж потърсете лекарска помощ за изваждането, а след това се следете за симптоми на лаймска болест. Първият стадии на болестта се свързва със зачервяване на ухапаното място за 2-3 седмици. След това зоната се разширява, като добива формата на пръстен. Центърът започва да избледнява и посинява.

Друга група, за която насекомите могат да представляват риск, са хората с алергии. Те трябва да са изключително внимателни, да следят за симптоматика и по време на преходи да носят със себе си необходимите медикаменти.

Въпреки че целта на тази статия е да повиши вниманието Ви към конкретни опасности, лятото си остава сезонът, през който най-добре можете да се погрижите за своята психика чрез почивки, пътувания и емоции, както и да повишите своя имунитет.

Екипът на МЦ „Медикал лайф“, гр. Варна Ви пожелава един чудесен летен сезон! Ако имате нужда от медицинска помощ, ще намерите подкрепа в лицето на нашите доказани специалисти.

Свържете се с нас!

Можете да използвате платформата Superdoc или следните контакти:
070013897
052/630 000
0877/700 434
Oчакваме Ви на адрес: Варна 9010, ул. “Васил Петлешков” 3
www.medicallife.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

three × two =