Интересно

Какво трябва да знаете при смяна на личен лекар?

смяна на личен лекар

Общата медицина е най-обширната медицинска специалност. Тя се занимава с профилактика, диагностика и лечение  при различни заболявания. Лекарите, които практикуват обща медицина, се наричат общопрактикуващи или лични лекари.

Личните лекари са висококвалифицирани специалисти, които отговарят за здравословното състояние на своите  пациенти.

Личните лекари са най-близо до пациентите си. Те са техният доверен „съветник”, към когото могат да се обърнат винаги за съвет или при наличието на здравословни проблеми. Тяхна основна задача е на база на симптомите на пациента да могат да диагностицират състоянието му и да назначат лечение. Да преценят дали има нужда от назначаване на допълнителни изследвания, терапия или рехабилитация. Или дали трябва да го препратят към специалист, който да му помогне.

Личните лекари са запознати със състоянието и здравословните проблеми на всеки един от своите пациенти. Знаят медицинската им история, от какво са боледували и имат ли хронични заболявания, които могат да се усложнят.

Тяхна основна функция е профилактиката. Добрият личен лекар се интересува от своите пациенти и проследява тяхното състояние. Целта му е чрез профилактични прегледи и изследвания да намали или премахне риска от развитието на дадено заболяване.

Това са част от причините, заради които е много важно да изберете добър личен лекар, на когото да можете да разчитате. Но понякога, първият Ви избор не винаги е правилен. Затова 2 пъти в годината всеки пациент може да смени своя личен лекар.

Смяна на личен лекар, Как да го направя?

Смяната на личен лекар понякога е неизбежна. Причините могат да бъдат много – преместване в друг град, смяна на адреса и желанието Вашия личен лекар да се намира по-близо до дома Ви и други.

Според законодателството на Република България, за да смените личния лекар, трябва да сте здравноосигурен.

Смяната на личния лекар се осъществява 2 пъти в годината в периода – от 1 до 30 юни и от 1 до 31 декември.

За смяната на личния лекар е необходимо да отидете при лекаря, който сте избрали, със здравната си книжка. Съответно той попълва данните си в нея и Ви включва в списъка си с пациенти.

НЕ е необходимо за смяната на личен лекар да отидете при стария и да го уведомите за това. Смяната на личен лекар се извършва по служебен път в районната здравноосигурителна каса.

В кои случаи можете да смените личния лекар през цялата година?

Ако се преместите да живеете в друг град или смените адреса си по лична карта, Вие имате право да смените личния лекар веднага или когато прецените. Без да се съобразявате с упоменатите в законодателството срокове.

Искате да смените личния си лекар, но не знаете към кого да се обърнете?

Доверете се на медицински център Медикал Лайф. Ние разполагаме с общопрактикуващи лекари, които имат дългогодишен опит в диагностиката, лечението и профилактиката на пациенти. Запознайте се с нашите лични лекари в нашия уебсайт.

Свържете се с на нас на телефон: 070-013-897, ако имате въпроси относно процедурата за смяна на личен лекар.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + two =