Здравна кампания

Позитивизмът е много важна част от лечението на всяко заболяване

Позитивизмът е много важна част от лечението на всяко заболяване

Дни на безплатни УНГ прегледи организираме в седмицата между 11-ти и 15-ти септември. В избраните за кампанията дати консултациите с д-р Николай Кезапчиев, специалист „Ушни, носни и гърлени болести“, ще се извършват от 14:00 до 18:00 часа. Записването на час за преглед вече започна и може да запазите своя на телефоните на регистратура: 052 630 000, 0877 700 434, 0877 700 724. Медицинско направление не е необходимо.

„Организираме възможността за напълно свободен достъп за консултация и преглед на прага на сезон, в който ни очаква повече хлад и постепенно застудяване, а това означава и среда за повече вируси. Началото на есента също провокира симптоматиката при хора с алергичен ринит“, споделя д-р Кезапчиев. В медицинската практика и връзката с пациента споделя усещането, че позитивизмът е много важна част от лечението на всяко заболяване.
Позитивизмът е много важна част от лечението на всяко заболяване

Д-р Николай Кезапчиев ще отговори на всеки ваш въпрос, а тук предлагаме интервю, насочено към профилактиката като ключ към здравето.

Прегледът на гърло, уши и нос дава много информация за общото състояние на пациента.  Има много случаи, в които навременната профилактика може да спаси живот.

Има ли превенция за болката в гърлото?

Превенцията е в навременната грижа, в щаденето на гласа, в избора на храни, които не дразнят, и най-вече в доверието към лекаря, когато се появи проблем. Много хора не обръщат внимание на леките инфекции на носа, гърлото и ушите, но често малкият в началото проблем се превръща в хроничен и, ако не се лекува, впоследствие влияе на целия организъм. Иначе е добре да обръщаме внимание на средата, в която сме. Ето например какво се случва през лятото, ако климатикът работи при много ниска температура… Дори човек да е здрав, носната лигавица реагира с отток и повишена секреция. Това е реакция, която следва всяка рязка промяна в температурата – тя е нормална и не е болестно състояние. Когато през нощта сме под топла завивка, събудим се и станем в студена стая, при много хора секрецията от носа също се повишава и това провокира кихане. Много често в такива случаи организмът сам се справя, стига да не си внушаваме, че сме болни.

Когато говорим за инфекции УНГ, има ли храни или напитки, които да избягваме, и такива, които влияят благотворно върху доброто ни състояние?

Не е нужно да изпадаме в крайности, достатъчно е да не прекаляваме с някои напитки. Например със студено или газирано. Много горещият чай има същия ефект като силно газирана или ледено студена напитка. При болно гърло течностите и храните, които приемаме, е добре да са със стайна температура или с температурата на тялото – 36 градуса. Ушите, носът и гърлото са органи, в които преобладава лигавицата, затова храни, съдържащи витамините А и Е, са много важни за доброто й състояние. И мед –  той е страхотно лекарство за този тип възпаления. Вземайте го три пъти дневно по една лъжица.

Митовете в лекарската Ви практика като специалист УНГ?

Болното гърло е несъвместимо със сладолед – това е един от най-разпространените митове. Колкото повече пазим гърлото си, толкова по-често то боледува. Сладолед може да се яде целогодишно. Той свива кръвоносните съдове и облекчава възпалението. При болно гърло задната фарингиална стена и лигавицата са подути и зачервени, а всичко студено спомага за свиване на кръвоносните съдове и облекчаване на оттока. Студено обаче не означава ледено.

За какво да внимаваме на прага на есента…

В края на лятото и началото на есента внимавайте да не оставите неизлекувани ушни проблеми, защото те могат да увредят слуха. Това е най-активният ваканционен сезон, през който сме на басейн и на море. Хубаво е да се знае, че ухото може да се напълни с вода по два начина. От външното ухо през ушната мида водата стига до тъпанчето, където изсъхва така, както изсъхва водата по ръцете ни при миене. При плуване или гмуркане водата може да влезе през евстахиевата тръба, затова, когато сте на почивка, си вземете най-обикновени носни капки. Възпалението на средно ухо се лекува с носни, а не с ушни капки.

Показанията за махане на сливици?

За да се направи операция на сливиците, днес се спазват много строги правила. За махане на небните сливици детето трябва да е направило три гнойни ангини през годината в продължение на три поредни години: тоест девет. Диагнозата „гнойна ангина“ да е поставена от специалист УНГ. Това е гнойната ангина с увеличени и болезнени лимфни възли по гърлото и много силна температура. Децата често страдат от тонзилофарингити, но те не са причина за отстраняване на сливиците. Другият критерий за махане на трета сливица е честото боледуване на ушите. Третата сливица води до продължително запушване на евстахиевата тръба, следствие на което носът се изключва като орган на дишането. Това създава много тежко неудобство, защото дишането само през устата е нефункционално.

И понеже говорим за ушите…

Не прекалявайте с почистването им. Само здравото ухо прави церумен – т.е. ушна кал. Церумен от латински означава восък. Нормално е жлезите в ухото да отделят този секрет със защитна функция. Външният слухов проход е S-образен, при някои хора този канал е по-изправен, а при други и е по-извит. Във втория случай по-лесно се задържа ушна кал. Профилактично, след баня, попивайте външната част на ухото с мека хартия. Нежно ползвайте клечките за уши. Да правите промивка на ухото при лекар като форма на превенция не е необходимо, това е препоръчително само при хора с хиперпродукция на церумен.

Съвременното схващане за алергичния ринит…

Важно е да се идентифицира дали става въпрос за алергична хрема или за алергична компонентна, която може да се открие чрез тест при алерголог. В практиката си съм установил, че хора, от години страдащи от тежки алергични хреми, се справят с този проблем, като ги убедя да не мислят за него. Правилното мислене е страхотна терапията, а позитивизмът е много важна част от лечението.

Защо е добре да си направим профилактичен преглед?

Защото прегледът на гърло, уши и нос дава много информация за общото ни състояние. А и веднъж видяно едно гърло трудно се забравя. Цветовите нюанси на този орган са много различни и са индикатор за общото ни здраве. Профилактичният преглед често открива много тежки безсимптоматични случаи, които установени навреме се лекуват с успех и гарантират бъдещото здраве на пациента. Навременната профилактика може да спаси живот. Много внимателни сме в прегледа при симптоми на злокачествени заболявания, които не говорят нищо на пациента. Промяната на гласа до постоянна дрезгавина, която продължава повече от три месеца, е сигнал, на който лекарят обръща внимание. Всички сме уязвими от инфекции на носа и гърлото, затова е нормално три пъти в годината човек да изкара някаква вирусна инфекция. В края искам да дам един съвет… Не говорете излишно силно и високо, за да не подлагате гласа и гласните връзки на напрежение. Говорете и пейте с вашия глас. И не мислете, че сте болни при всеки симптом. Просто отидете на лекар!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

ten + 3 =