Иновация, Интересно

Алергичен ринит – причини и симптоми

Алергичен ринит - причини и симптоми

АЛЕРГИЧЕН РИНИТ – ПРИЧИНИ И СИМПТОМИ

Пролетта е сезонът на алергичния ринит и по-точно на сенната хрема. Ако имате каквито и да е оплаквания, можете да се доверите на екипа на МЦ „Медикал лайф“, гр. Варна. Качествената грижа за пациента идва на първо място.

Ринитите могат да бъдат разделени на няколко категории – алергични, инфекциозни и такива, които не се отнасят към предходните две направления. Обект на този материал са алергичните ринити. Те представляват възпаление, което е предизвикано от конкретен алерген. Заболяването може да бъде целогодишно, сезонно или да възниква на базата на професията на страдащия.

Въпреки че алергичният ринит е едно от най-често срещаните алергични заболявания, не е задължително всички да страдат от него. При някои страдащи има генетична предразположеност, а при други организмът го развива като отговор на средата, която го заобикаля.

СИМПТОМИ ПРИ АЛЕРГИЧНИЯ РИНИТ

Симптоматика на заболяването често включва запушване на носа, обилна бистра секреция, често кихане, сърбеж. Допълнителни симптоми са конюнктивит, нарушено обоняние, дишане през устата, сълзене, зачервяване на очите, сърбеж в гърлото и др.

ВИДОВЕ АЛЕРГИЧЕН РИНИТ

Според продължението на своето действие, алергичният ринит може да се раздели на персистиращ и интермитентен.

По степен на оплакванията той може да бъде лек, умерено тежък или тежък. Докато при леките форми стандартният начин на живот се запазва, при по-тежките са налице проблеми като умора, нарушен сън и др.

ПРИЧИНИТЕЛИ НА АЛЕРГИЧНИЯ РИНИТ 

Най-общо могат да бъдат посочени два основни вида алергени, които водят до заболяването. При първия виновниците са домашни микрокърлежи (акари), домашни животни, насекоми и др., а при втория – полени и плесени.

Основните източници на полени са растителните видове: лешник, топола, върба, бреза, дъб, чинар, люляк, глухарче, живовляк, кестен, елша, бук, някои земеделски култури и др.

КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ?

Първото и най-важно нещо е да не отлагате срещата с доктора. Самолечението може да успее да подтисне симтоматиката, но не и да доведе до трайни резултати. Алергичният ринит не е заболяване, което ще застраши Вашия живот, но определено ще повлияе на неговото качество. Специалистите УНГ на МЦ „Медикал лайф“, гр. Варна могат да Ви бъдат изключително полезни. Доверете се на д-р Николай Кезапчиев и д-р Виктор Минков!

Добра идея е да се пазите от алергените. Действия като хигиената след излизане, избягването на тревни пространства през пролетта, стоенето вкъщи, когато навън е ветровито и др. могат да повлияят положително върху Вашата симптоматика.

За екипа на МЦ „Медикал лайф“, гр. Варна качествената медицинска услуга е цел номер едно. Свържете се с нас!

Използвайте платформата Superdoc или следните контакти:
070013897
052/630 000
0877/700 434
Oчакваме Ви на адрес: Варна 9010, ул. “Васил Петлешков” 3
www.medicallife.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + twenty =