Още за д-р Бонева

Д-р Весела Бонева завършва през 1982 г. Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – гр. Варна, по-късно придобива специалност „Неврология“ в Медицинска академия – гр. София. В лекарската си практика има 15 години стаж в неврологично отделение и 18 години в доболнична помощ. С този натрупан професионален опит и знанието, което има, д-р Бонева е подкрепа на пациента за всяко неврологично заболяване.

В професионалната си практика преминава през различни курсове в областта на неврологията: Електрофизиология, УЗД на мозъчни съдове, Вегетология, Професионална патология в неврологията. Завършва множество курсове в Медицинска академия в гр. София за спешни състояния в неврологията, за диагностика и лечение на епилепсията. Д-р Бонева има клинични интереси също в профилактика, диагностика и лечение на съдови заболявания, заболявания на периферната нервна система, професионални заболявания, деменции – ранна диагностика, лечение и други. Член е на Български лекарски съюз и доверен лекар на Морска администрация – Кралство Норвегия.

„Вярвам, че добрата грижа за здравето се нуждае от съвестен и компетентен лекар и от доверието на пацииента към него.“

Невролог д-р Весела Бонева – специалност неврология

Неврологията е дял от медицината, която се занимава с диагностициране и лечение на нарушения в нервната система. Нервите са изключително сложна и заплетена система. Те контролират, регулират и координират движенията на тялото. Разделят се на централна нервна система (мозъкът и гръбначния мозък) и периферна нервна система (всички други елементи като сензорни рецептори, очи, кожа и други.). Причините за нарушенията на нервната система могат да са разнообразни – стресови състояния, претоварване, инфекции, възпаления, травми, наранявания и заболявания като менингит и др.

Неврологът диагностицира и лекува проблемите свързани с нарушенията засягащи мозъка, гръбначния стълб и нервната система. Освен това се занимава и със заболявания като Алцхаймер, склероза, множествена склероза, мигрена, сътресения, епилепсия, Паркинсон, инсулти и други. Към неврологът се обръщат и пациенти, които имат езикови и говорни нарушения, проблем с подвижността и невродегеративни разстройства.

За да поставят диагноза, неврологът се нуждае от много информация. Оплакванията и симптомите на пациентите не са достатъчни, за да постави точна диагноза. Неврологът провеждат редица физически прегледи, включително тестване на силата, усещанията, координацията, рефлексите, походката и други. В някой случай, неврологът може да провери и психичното състояние на болния.

КАК ПРОТИЧА ПРЕГЛЕДА ПРИ НЕВРОЛОГА?

Невролог д-р Весела Бонева – специалност неврология

Преглед при неврохирург

Прегледът при невролога започва с първичния преглед. По време на него, лекарят се интересува не само от състоянието на пациента, но и медицинската му история. Дали в рода му е имало заболявания, които могат да имат наследствен характер.

Едва след това преминава към прегледа. Той започва с проверка на общото физическо състояние на пациента, следван от неврологичен преглед. По време на втория, неврологът изследва мускулната сила, рефлексите и координацията. Тъй като различните болести могат да имат сходни симптоми, в повечето случай неврологът се нуждае от допълнителни изследвания.

В зависимост от установеното до този момент, неврологът може да изпрати болния на различни изследвания, които да подпомогнат правилното диагностициране. Те могат да бъдат: Рентгенография, Компютърна томография, Ядрено магнитен резонанс и други.

КАКВИ АПАРАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ  ИЗВЪРШВА НЕВРОЛОГЪТ?

Обърнете внимание, че невролозите в медицински център Медикал лайф извършват ЕЕГ/електроенцефалография/ и Доплеровасонография. Те не изискват постъпване в болница и могат да бъдат направени на място. При нужда от операция, нашите невролози пренасачват пациента към подходящо медицинско заведение.

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРИ ИЗБОРА НА НЕВРОЛОГ?

Особеност при неврологичните проблеми е, че симптомите лесно мога да бъдат сбъркани с друго заболяване. Често дори специалистите в спешните центрове могат да се заблудят. Затова, ако се съмнявате, че имате сериозен проблем, обърнете се направо към невролог!

Както вече споменахме, неврологията е изключително сложна. Точно по тази причина, много невролози избират да се специализират в определени области. Това от една страна може да улесни избора Ви на невролог, ако имате поставена вече диагноза. Но, ако не знаете какъв е проблема, ще имате нужда от помощ с избора на специалист.

Посъветвайте се с личния си лекар. Той ще може да Ви даде адекватен медицински съвет къде да откриете правилния невролог.

Другия вариант е да разгледате сайтовете на медицинските центрове във Вашия град. Така ще можете да се запознаете с практиката, квалификацията и препоръките на неврлозите.

Нуждаете се спешно от помощ? Доверете се на невролозите в медицински център Медикал Лайф. Нашите невролози имат дългогодишен опит в диагностицирането и лечението на неврологични заболявания.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

ЗАПАЗИ ЧАС