Нели Михайлова

Психолог

Още за Нели Михайлова

Нели Михайлова дава професионални консултации в овладяването на редица проблеми: хипохондрия – страх и тревожност за здравето; занижена самооценка; неувереност; нерешителност; психологически консултации за справяне с отговорни решения, жизнени и възрастови кризи, емоционално и социално адаптиране. Работи по теми, свързани с психология на храненето. Психологически експертизи.

Завършва специалност „Психология“ и „Психологическо консултиране“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ през 2014 г. Вписана е като правоспособен психолог в Публичния регистър на психолозите в България. В работата й по специалността изключително много помага дългогодишният й опит като съдебен експерт на свободна практика. Повече от 20 години преценява емоционалните последици за страните в съдебната зала, където в разрешаването на конфликти се проявяват различни аспекти на човешката психология. Притежава правоспособност за медиатор в разрешаване на извънсъдебни спорове и споразумения.

В последните близо три години Нели Михайлова е клиничен психолог в медицински център „Царица Йоанна“ в гр. Провадия. Освен консултации провежда и психологически изследвания. Защитила е научна степен „доктор“ с дисертация на тема „Буутстрап базирана симулационна система за обработка на медицинска информация“ във ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“, където е била гост-преподавател по дисциплината „Теория за вземане на решения“.

Участва в различни научни форуми у нас и в чужбина, автор е на редица публикации в областта на психологическите анализи и психология на сигурността и поведението в екстремални ситуации.

„В добрата грижа за здравето е необходимо да слушаме физическото си тяло, защото то ни дава информация за дисбаланса на психологическо ниво. Тялото ни боледува, когато психиката страда. Затова е добре да се грижим за тази връзка и да лекуваме емоциите си. Разболяваме се, когато в определени периоди от живота си отказваме да приемем информация, свързана с живота ни и определяща дори характера и обстоятелствата, вместо да се учим как да приемаме тази информация, без да я превръщаме в тежко минало или в трудно бъдеще. Има начини и един от тях е грижата за емоционалното ни здраве. Когато тази грижа е добра, ще ни даде и добро здраве на тялото“.

психолог
психолози Варна

Психологията е изключително сложна и комплексна научна дисциплина. Тя се занимава преди всичко с изучаване на психичното здраве и поведение на хората. Но освен това се фокусира върху тяхното развитие като личности, емоции, мотивация, възприятия и отношение към външния свят. Нейната цел е да разбере и обясни как определен пациент мисли, действа и се чувства в различни ситуации. Да научи кой фактори влияят зле на психиката му и могат да му се отразят негативно.

С какво се занимава психологът?

Тук е важно да отбележим, че има голяма разлика между психолог и психиатър.

Психологът е висококвалифициран специалист, който може да Ви подкрепи и помогне да преодолеете проблеми като стрес, страх, неувереност, нерешителност и други. Той НЕ е лекар и няма медицинско образование. Това означава, че психолозите извършва единствено психологични консултации и НЕ изписват лекарства.

Психологът прави оценка на Вашето психично състояние, поведенчески и личностни характеристики. Той се стреми да Ви помогне да изградите едно по-добро и задълбочено разбиране за себе си и действията си. И по този начин да преодолеете кризата или състоянието, което Ви пречи да живеете пълноценно.

При необходимост от по-задълбочено лечение, психологът може да прецени да Ви пренасочи към психиатър или друг специалист. Психиатърът е медицински специалист, завършил специалност психиатрия.  Специализиран е в лекуването на различни разстройства на психиката. Единствено той може да Ви назначи лечение с медикаменти.

При кои състояния може да Ви помогне психологът?

Както вече уточнихме, психолозите извършват преди всичко професионални консултации за овладяване на проблеми или справяне с отговорни решения и кризи.

Някой хора могат да се консултират с психолог, защото се чувстват от дълго време депресирани, ядосани, тревожни, несигурни във възможностите си и без никакво самочувствие. Други може да имат краткосрочни проблеми, за който се нуждаят от помощ, за да се ориентират. Например може да са започнали нова работа и да са емоционално претоварени или да е починал близък и да са завладяни от болка и мъка.

Истината е, че на всеки се случва да изпадне в тежка житейска ситуация. Било то криза на средната възраст, невъзможността да се адаптираме или необходимостта от вземане на отговорно решение.

Психолозите могат да помогнат на пациентите да се справят с тези и други стресови ситуации, да преодолеят зависимости, да превъзмогнат хронични заболявания или да преодолят бариери, който ги спират да постигнат целите си.

психолог Варна

Консултация при психолог

Психологът може да Ви помогне с:
– Хипохондрия – това е хронично разстройство, изразяващо се в прекомерна тревожност и страх за здравето. Колко тежко е състоянието, зависи от пациента и пред колко стрес е изправен. Задача на психолога е да прецени колко сериозен е проблема и как може да се справи с него. Дали има нужда от поведенческа терапия, справяне със стреса или нещо друго.
– Психология на храненето.
– Психологически експертизи.
Какво трябва да знаете при изобора на психолог?
Едно от най-важните качества на психолозите е отношението и подходът към пациентите. Понякога дори начинът, по който говори психологът е важен, за да спечели доверието ни.
Затова преди да посетите определен психолог е добра идея да се запознаете с неговата работа и квалификация. Разгледайте сайта на медицинския център и прочетете с какво се е занимавал до момента избрания психолог.
Много е важно да обърнете внимание и каква е специализацията на психолога. Рядко се намират психолози, които могат да се справят еднакво добре с всички проблеми. Някой психолози няма да могат да Ви помогнат в психология на храненето или издаването на психологически експертизи.
Ако се притеснявате или не сте сигурни, можете да се свържете с психолога по телефона и да го питате дали е работил с хора, имащи Вашите проблеми. Така по-бързо ще можете да се насочите към правилния психолог.
Не пренебрегвайте психичното си здраве! Свържете се с медицински център Медикал Лайф и нашият психолог ще Ви помогне да подобрите емоционалното си състояние!

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.