Още за Нели Михайлова

Нели Михайлова дава професионални консултации в овладяването на редица проблеми: хипохондрия – страх и тревожност за здравето; занижена самооценка; неувереност; нерешителност; психологически консултации за справяне с отговорни решения, жизнени и възрастови кризи, емоционално и социално адаптиране. Работи по теми, свързани с психология на храненето. Психологически експертизи.

Завършва специалност „Психология“ и „Психологическо консултиране“ във ВСУ „Черноризец Храбър“ през 2014 г. Вписана е като правоспособен психолог в Публичния регистър на психолозите в България. В работата й по специалността изключително много помага дългогодишният й опит като съдебен експерт на свободна практика. Повече от 20 години преценява емоционалните последици за страните в съдебната зала, където в разрешаването на конфликти се проявяват различни аспекти на човешката психология. Притежава правоспособност за медиатор в разрешаване на извънсъдебни спорове и споразумения.

В последните близо три години Нели Михайлова е клиничен психолог в медицински център „Царица Йоанна“ в гр. Провадия. Освен консултации провежда и психологически изследвания. Защитила е научна степен „доктор“ с дисертация на тема „Буутстрап базирана симулационна система за обработка на медицинска информация“ във ВВМУ „Никола Йонков Вапцаров“, където е била гост-преподавател по дисциплината „Теория за вземане на решения“.

Участва в различни научни форуми у нас и в чужбина, автор е на редица публикации в областта на психологическите анализи и психология на сигурността и поведението в екстремални ситуации.

„В добрата грижа за здравето е необходимо да слушаме физическото си тяло, защото то ни дава информация за дисбаланса на психологическо ниво. Тялото ни боледува, когато психиката страда. Затова е добре да се грижим за тази връзка и да лекуваме емоциите си. Разболяваме се, когато в определени периоди от живота си отказваме да приемем информация, свързана с живота ни и определяща дори характера и обстоятелствата, вместо да се учим как да приемаме тази информация, без да я превръщаме в тежко минало или в трудно бъдеще. Има начини и един от тях е грижата за емоционалното ни здраве. Когато тази грижа е добра, ще ни даде и добро здраве на тялото“.

НЕЛИ МИХАЙЛОВА
НЕЛИ МИХАЙЛОВА

Психологията е изключително сложна и комплексна научна дисциплина. Тя се занимава преди всичко с изучаване на психичното здраве и поведение на хората. Но освен това се фокусира върху тяхното развитие като личности, емоции, мотивация, възприятия и отношение към външния свят. Нейната цел е да разбере и обясни как определен пациент мисли, действа и се чувства в различни ситуации. Да научи кой фактори влияят зле на психиката му и могат да му се отразят негативно.

С КАКВО СЕ ЗАНИМАВА ПСИХОЛОГЪТ?

Тук е важно да отбележим, че има голяма разлика между психолог и психиатър.

Психологът е висококвалифициран специалист, който може да Ви подкрепи и помогне да преодолеете проблеми като стрес, страх, неувереност, нерешителност и други. Той НЕ е лекар и няма медицинско образование. Това означава, че психолозите извършва единствено психологични консултации и НЕ изписват лекарства.

Психологът прави оценка на Вашето психично състояние, поведенчески и личностни характеристики. Той се стреми да Ви помогне да изградите едно по-добро и задълбочено разбиране за себе си и действията си. И по този начин да преодолеете кризата или състоянието, което Ви пречи да живеете пълноценно.

При необходимост от по-задълбочено лечение, психологът може да прецени да Ви пренасочи към психиатър или друг специалист. Психиатърът е медицински специалист, завършил специалност психиатрия.  Специализиран е в лекуването на различни разстройства на психиката. Единствено той може да Ви назначи лечение с медикаменти.

ПРИ КОИ СЪСТОЯНИЯ МОЖЕ ДА ВИ ПОМОГНЕ ПСИХОЛОГЪТ?

Както вече уточнихме, психолозите извършват преди всичко професионални консултации за овладяване на проблеми или справяне с отговорни решения и кризи.

Някой хора могат да се консултират с психолог, защото се чувстват от дълго време депресирани, ядосани, тревожни, несигурни във възможностите си и без никакво самочувствие. Други може да имат краткосрочни проблеми, за който се нуждаят от помощ, за да се ориентират. Например може да са започнали нова работа и да са емоционално претоварени или да е починал близък и да са завладяни от болка и мъка.

Истината е, че на всеки се случва да изпадне в тежка житейска ситуация. Било то криза на средната възраст, невъзможността да се адаптираме или необходимостта от вземане на отговорно решение.

Психолозите могат да помогнат на пациентите да се справят с тези и други стресови ситуации, да преодолеят зависимости, да превъзмогнат хронични заболявания или да преодолят бариери, който ги спират да постигнат целите си.

НЕЛИ МИХАЙЛОВА

Психологът може да Ви помогне с:
– Хипохондрия – това е хронично разстройство, изразяващо се в прекомерна тревожност и страх за здравето. Колко тежко е състоянието, зависи от пациента и пред колко стрес е изправен. Задача на психолога е да прецени колко сериозен е проблема и как може да се справи с него. Дали има нужда от поведенческа терапия, справяне със стреса или нещо друго.
– Психология на храненето.
– Психологически експертизи.
Какво трябва да знаете при изобора на психолог?
Едно от най-важните качества на психолозите е отношението и подходът към пациентите. Понякога дори начинът, по който говори психологът е важен, за да спечели доверието ни.
Затова преди да посетите определен психолог е добра идея да се запознаете с неговата работа и квалификация. Разгледайте сайта на медицинския център и прочетете с какво се е занимавал до момента избрания психолог.
Много е важно да обърнете внимание и каква е специализацията на психолога. Рядко се намират психолози, които могат да се справят еднакво добре с всички проблеми. Някой психолози няма да могат да Ви помогнат в психология на храненето или издаването на психологически експертизи.
Ако се притеснявате или не сте сигурни, можете да се свържете с психолога по телефона и да го питате дали е работил с хора, имащи Вашите проблеми. Така по-бързо ще можете да се насочите към правилния психолог.
Не пренебрегвайте психичното си здраве! Свържете се с медицински център Медикал Лайф и нашият психолог ще Ви помогне да подобрите емоционалното си състояние!

ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

ЗАПАЗИ ЧАС