Още за д-р Колева

Д-р Красимира Колева завършва „Медицина“ в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна, специалист е по „Детски болести“ и „Детска гастроентерология“. Член е на Българка педиатрична асоциация, на Европейската организация ЕССО ( възпалителни чревни заболявания) и на Българска хомеопатичната организация. Автор е на редица публикации в областта на детското хранене и детската гастроентерология.

„Добрата грижа за здравето има нужда от рационален режим на хранене и сън, от повече движение и положително отношение“.

Д-р Красимира Колева д.м. – детски гастроентеролог – Медикал Лайф

Детската гастроентерология е специалност, която изследва функциите на коремните органи – хранопровода, стомаха, тънките и дебелите черва, ректума, панкреаса, жлъчния мехур, жлъчните пътища и черния дроб. Но се фокусира върху лечението и диагностиката на децата от новородени до навършването на пълнолетие.

Детският гастроентеролог е квалифициран лекар, които има задълбочени познания за нормалната физиология на коремните органи и лечението на деца.

КАК ПРОТИЧА ПРЕГЛЕДА ПРИ ДЕТСКИЯ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ?

Прегледът при детския гастроентеролог не се различава от този при останалите специалисти. Той започва с първичен преглед, на който лекаря се опитва да установи  естеството на проблема и да постави правилната диагноза.

Тук особеното е, че малките деца понякога трудно могат да определят какво точно ги боли. Затова техните родители ги придружават и насочват детския гастроентеролог към оплакванията и кога са започнали те.

Затова е много важно да предоставите на лекаря всички амбулаторни листи и изследвания, с които разполагате. Важно е да му обясните и на какви лекари сте ходили преди него, дали те са предприели някакво лечение и какъв е бил резултата от него. Добра идея е да го информирате и дали детето е боледувало скоро и има ли някакви хронични заболявания.

Детският гастроентеролог може да Ви зададе и други насочващи въпроси, чиято цел ще бъде да разбере от къде са тръгнали проблемите.

След това, лекарят преминава към същинският преглед. Целта е да локализира в коя част на тракта е проблема, да го диагностицира или да отхвърли определени заболявания.

В зависимост от резултатите от прегледа, детският гастроентеролог може да назначи на детето допълнителни изследвания за по-точна диагностика. Или да изпише подходящо лечение и да Ви даде насоки за правилното хранене.

Какви изследвания може да назначи детския гастроентеролог?

  • Ехография на коремни органи.
  • Ренген
  • Ендоскопия и много други

КАКВО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ПРИ ИЗБОРА НА ДЕТСКИ ГАСТРОЕНТЕРОЛОГ?

Д-р Красимира Колева д.м. – детски гастроентеролог – Медикал Лайф

Преглед при детски гастроентеролог

 

Специфичното при децата е, че те все още растат и се развиват. Докато са малки, те често пъти изразяват притесненията си по различен начин от възрастните. И това може да доведе до заблуда какво точно ги боли. А симптоми като запек, повръщане, диария и коремни болки могат да бъдат симптоми за много и различни заболявания.

Затова добрият детски гастроентеролог трябва да има добър подход към децата. Той трябва да ги предразположи, за да може да извърши прегледа и да диагностицира проблема.

Съветваме Ви – ако забележете, че детето Ви има болки или не иска да се храни, обърнете се към личният си лекар. Той като квалифициран специалист ще може да прецени колко сериозни са оплакванията и към нужда да Ви насочи към детски гастроентеролог.

Както и другите специалисти, и детските гастроентеролози могат да бъдат с обща насоченост или да са специализирани в лечението на определено заболяване.

Затова е добра идея да се запознаете с практиката на избрания от Вас детски гастроентеролог, преди да го посетите. Обикновено в сайтовете на лечебните  заведения има подробна информация за практиката на лекарите.

Нуждаете се от добър гастроентеролог? Доверете се на медицински център Медикал Лайф. Нашият детски гастроентеролог има богат и  дългогодишен опит в лечението на деца.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

ЗАПАЗИ ЧАС