Интересно

Вируси през есенно-зимния период – симптоми и как да се справим с тях

Вируси през есенно-зимния период - симптоми и как да се справим с тях

През тази година типичните за есенно-зимния период вируси започнаха да се появяват още през лятото. От много педиатрични отделения в страната съобщиха за сериозен скок на хоспитализираните деца. Варна също бе толкова силно засегната и продължава да е.
Какви са първите симптоми? Как да се преборим с вирусите? Как действа онлайн обучението на децата?
Отговаряме на тези въпроси, с помощта на д-р Стефка Харитонова, специалист „Детски болести“. Тя редовно участва в различни издания с публикации по теми, свързани с детското здраве.
„Добрата грижа за здравето има нужда от добър лекар, от вяра и любов.” – казва тя, като вярва, че и подкрепата от пациента е изкючително важен елемент.

Може ли да споделите малко повече за есенните вируси – кои са най-честите симптоми и как да ги различим от COVID-19?

В момента са активни всички възможни вируси. Респираторните инфекции са много често срещани в този период, заедно с парагрипен и аденовируси. Най-честите симптоми са температурно състояние, хрема, кашлица, болки в гърлото, болки в гърдите при кашлица. Тези вируси имат дълга, 10-дневна еволюция и симптомите не затихват за два, три дни, както при летните. Хубавото е че за разлика от COVID-19, тези вируси са напълно влияещи се от симптоматична терапия и затихват със силата на добре проведената профилактика.
Препоръчвам всеки пациент да си прави бърз тест за COVID-19 преди да отиде при своя лекар, така че да се изгради филтър. А това от своя страна ще доведе до ограничение на разпространението на вируса, както и възможността да се опазят медиците.

Вируси през есенно-зимния период - симптоми и как да се справим с тях

2. Наблюдава ли се заболеваемост от COVID-19 и при по-малките?
Като педиатър виждам високата заболеваемост, 100% заразност на вируса, която обхваща всички възрастови групи, дори и децата.
За щастие, колкото по-бързо се започнат правилните медикаменти, толкова по-голям шанс имат пациентите за бързо излекуване. Вече голяма част от продуктите, които се предлагат в аптеките, имат свои разработки, свързани с COVID-19.  Чрез тях лекуващите се не стигат до усложнения.

3. Страда ли имунитетът, когато се ограничават контактите на децата, чрез онлайн формата на обучение?

Категорично да. Децата се оказаха в оазисно здраве, а не в истинската природа на тази вирусна обстановка.
Тази година наблюдаваме феномен на активни вируси в определен цикъл, които заради карантината се избутаха и се групираха през летните месеци. Затова и се разгърна особено голяма заболеваемост през лятото, като пикът започна още тогава с характеристика за вируси и микроби, специфични за есенно-зимните периоди.

4.Как можем да подсилим имунитета на децата?
Всеки инстинкт за самосъхранение изисква да си помислим „Какво ми предстои оттук нататък?“,  а не просто какво „Какво ми предстои утре?“.
Това означава, че „В живота се сблъсквам не само с проблеми, свързани с бита и имам за първа цел да опазя здравето си. Защото когато съм здрав, мога да се справя с всички останали предизвикателства“.
Подготовката за укрепване на здравето не започва нито през зимата, нито през есента. Тя започва още с началото на летните месеци. Нашият регион разполага с изключителна възможност за каляване, а именно морето. Хубаво е да се възползваме от него, а не да го гледаме само на картинка.
Имуностимулиращите средства и хранителните добавки са допълнителен вариант, с който можем да помогнем на организма си.

Вируси през есенно-зимния период - симптоми и как да се справим с тях

5. Какво да включим в менюто на децата през есента? 

Храненето често пъти е предизвикателство за родителите. Като лекар споделям, че възпитанието на хранителните навици започва от  едно много ранно начало, а именно от бременността, а не от раждането. След което това продължава и в периода на новороденото. Изключително интелигентна е човешката природа, защото тя има способността да запаметява хранителните навици и да възпитава правилно хранене в бъдеще.

Най-пълноценната храна, полезна за едно тяло е богата на белтъчини, качествени мазнини и въглехидрати. Но те също имат своят органичен произход и той се изгражда още в нулева възраст.
Полезните храни са ключов елемент при бързото възстановяване на пациента. И са много силен фактор при провеждане на лечението му.

Втора стъпка след храната е лечението, което Вашият лекар ще назначи.

Тоест, балансираният хранителен режим е нещо много важно за нашето здраве.
Хубаво е да разчитаме на първо място на него и вече при нужда – на лекарска помощ. Това би помогнало не само на физическото, но и на психическото ни здраве.

6. Какъв е Вашият призив и какво искате да знаят пациентите на МЦ “Медикал Лайф“?
Отговорността за здравето ни е групова, на цялото общество и трябва екипна работа, за да се справим.

Лекарят е човек с душа и той физически не е в състояние да обгрижи планетата, затова призовавам всички Ви да се погрижим да направим света едно по-добро място.
Стоя зад становището, че оптимизмът е здраве. Което означава, че само като се ражда подобна нагласа на мисленето, можем да разчитаме, че сме здрави и духом

МЦ“Медикал лайф“ Варна
За допълнителна информация и записване на часове, може да се обадите на следните телефони:
📞 070013897
📞 052/630 000
📞 0877/700 434
Oчакваме Ви на адрес: Варна 9010, ул. „Васил Петлешков“ 3

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fifteen − 7 =