Още за д-р Йорданова

Д-р Силвия Йорданова завършва специалност „Медицина“ през 1987 г. в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна. Специалност „Рентгенология и радиология“ защитава в Медицинска академия – София. В близо 20-годишния си опит като специалист по образна диагностика д-р Силвия Йорданова работи в МБАЛ – Девня, в ДКЦ V във Варна, в МЦ „Юнайтед Медикъл“, „Сити клиник“ и МЦ „Аджибадем Сити Клиник“ – Варна.
Д-р Йорданова извършва изследвания чрез компютърна томография (скенер), дигитална мамография, магнитен резонанс, ултразвукова диагностика на коремни органи, щитовидна жлеза и меки тъкани, млечна жлеза, също и ехография на мускули.

Клинични интереси: абдоминална радиология, онкология, мамография, неврорентгенология, рентгенология на белодробни болести.

Д-р Йорданова е член на Българската асоциация на радиолозите, на Европейското общество по радиология, от 2011 г. и на Radiological Society at North American.
„Здравето има нужда от добра профилактика и добър лекар, от грижа, която идва навреме“.

Д-Р СИЛВИЯ ЙОРДАНОВА

Ехографът е медицински апарат  за образна диагностика, който използва високочестотни ултразвукови вълни от 1 до 10 MHz и повече. Трансдюсерът  на ехографа  служи за разпространение на тези вълни. Чрез него, те навлизат в меките тъкани и се отразяват при контакт с тях. Така отразените вълни се обработват от ехографа, където се визуализират съответните органи.

От голямо значение при ехографските изследвания е къде се намира разглеждания орган и каква е неговата структура. По тази причина и различните органи се визуализират с различна картина на екрана на ехографа.

Доплерът може да бъде част от ултразвуковото изследване. Този ултразвук по специална технология, която позволява на лекаря да види и оцени притока на кръв през артериите и вените в тялото. Или по-специално в органа, които преглежда в дадения момент.

КОГА СЕ НАЗНАЧАВАТ ЕХОГРАФСКИ ИЗСЛЕДВАНИЯ?

Ехографските изследвания са широко разпространени в спешната медицина при травми, гастроентерология, хирургия, гинекология, неврология, урология, нефрология и много други. Причината е, че това е изключително неинвазивно и напълно БЕЗОПАСНО изследване, което може да покаже състоянието на различните органи в тялото ни.

Д-Р СИЛВИЯ ЙОРДАНОВА

Ехографски преглед

Ехографските изследвания се използват за диагностициране на причините за болка, подуване и инфекция във вътрешните органи на тялото, за подпомагане на биопсиите, за диагностициране на сърдечни състояния при oценка на щетите след сърдечен удар.

Ехографските изследвания са добър начин за изследване на много вътрешни органи, включително, но не само: на коремни органи и малък таз, шийна област, щитовидна жлеза, млечна жлеза, тазобедрени стави при деца до една година,трансфонтанелна ехография при новородени, мускули и други.

Самата процедура изисква от малка до никаква подготовка. Всеки лекар инструктира пациента как трябва да се подготви. Например, ако ще се преглежда състоянието на пикочния мехур може да Ви каже, че трябва да сте пили вода и той да е пълен. В други случаи, може да Ви каже да не ядете и пиете нищо преди ехографското изследване.

КАК ПРОТИЧА ЕХОГРАФСКОТО ИЗСЛЕДВАНЕ?

За повечето ехографски изследвания, ще трябва да легнете на кушетка. След като се позиционирате, лекарят ще сложи специален гел в областта на органа, който ще преглежда. Този гел помага на трансдюсера  да осигури контакт с тялото и да осигури възможно най-доброто преминаване на звуковите вълни. Накрайникът се поставя върху тялото, леко се притиска и се движи напред-назад на мястото, където се намира преглеждания орган.

Лекарят в процеса на ехографското изследване ще Ви помоли да се обърнете на всяка страна, за да може да се подобри качеството на изображението.

Обърнете внимание, че обикновено няма дискомфорт от натиска при правене на ехографско изследване. Обаче, ако се извършва върху особено чувствителна зона, можете да получите незначителен дискомфорт.

Трябва да си направите ехографско изследване, но не знаете къде? Доверете се на медицински център Медикал Лайф. Ние разполагаме не само с висококачествена техника за ехографии, но и висококвалифицирани специалисти, които бързо и качествено ще направят Вашите изследвания.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ЗАПАЗИТЕ ЧАС?

ЗАПАЗИ ЧАС