Интервю

Разговор с д-р Стефка Харитонова, специалист „Детски болести“ в МЦ “Медикал лайф“

Разговор с д-р Стефка Харитонова, специалист „Детски болести“ в МЦ “Медикал лайф“

Да работиш с деца е призвание и усещане. Доказва ни го за пореден път и срещата с др Стефка Харитонова, специалист „Детски болести“ в МЦ “Медикал лайф“. Тя завършва образованието си в МУ-Варна през 1996 г. и започва своята практика още от следващата година. През 2017 г. става част от екипа на МЦ “Медикал лайф“, гр. Варна. Разказва ни за своите път и изграждане като специалист с много любов и целеустременост.

Гледа на медицината като на математика, но и като на изкуство. Математика – защото във всяко уравнение всички неизвестни могат да се попълнят с достатъчно знания и умения. И изкуството, защото се налага да се справяш с многото задачи и гледни точки, имайки предвид бързо променящата се околна среда, болестни тенденции, хранителни навици. Чрез своя труд достига до отлични резултати. Като педиатър смята, че повечето проблеми са органични, като всички промени на тялото са свързани с промяна на неговата органична функция. Споделя, че педиатрията, макар и смятана за консервативна наука, е изключително интересна и динамична.

А как получава отговори на въпроси без реално малките пациенти да могат да обяснят състоянието си? Ето тук се намесва аналитичността и подходът на опитния лекар, който успява да „чете“ по движенията, походката, стойката и поведението на детето. Д-р Харитонова държи да се обърне внимание, както по отношение на COVID-19, така и за всички болестни състояния, да не се използва шаблонна структура на лечение. Липсата на индивидуален подход и недостатъчна информация за пациента води до грешни терапии и усложнения след лечението. В едиатрията се води по златния принцип, че преди всичко не трябва да се вреди, т.е. минимално количество предписани медикаменти, без дублиране на състава и предназначението им.

Апелът ѝ към всички медицински специалисти е да не забравят, че най-успешно се лекува причината, а не симптомите. Д-р Харитонова смята, че изписването на антибиотик е крайна мярка, особено когато е без наличие на преглед и достатъчно информация за пациента.

След карантината тя открива както негативи, така и позитиви върху населението. Положителната страна е, че съзнанието дори на по-малките се е отворило към подобра хигиена, внимание и грижа към околните. Споделя, че в нейния опит не среща трудности при овладяване на заболяване с Корона вирус при по-малките. Призовава да не се доверяваме прекалено много на случайни източници и медии, да се филтрира и подбира внимателно информацията относно вируса. Наблюдава по-нисък брой заболели от сезонни грипове и вируси, сравнено с минали години.

И не на последно място, д-р Стефка Харитонова обръща внимание на голямото отрицателно влияние на вредните навици в ежедневието, но и по-специално при наличие на вирусни симптоми. Говорим за тютюнопушене, алкохол, преработена храна.

С призив към детските градини и училища, острите температурни състояния бързо да
се овладяват чрез незабавно карантиниране по домовете.

„Бъдете здрави, сплотени, трезво мислещи и винаги Хора с главно „Х“!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

14 − 9 =