д-р Николета Табакова

Акушерство и гинекология

Още за д-р Табакова

Д-р Николета Табакова завършва специалност „Медицина“ в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна през 2013 г. До началото на 2019 г. специализира и работи като лекар в родилното отделение на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна. От месец февруари на същата година е част от екипа на Специализирана болница по акушерство и гинекология за активно лечение „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – гр. Варна. Четвърта година е асистент в катедра „Акушерство и гинекология“ в Медицински университет – Варна. Д-р Табакова е член на: Български лекарски съюз, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията, International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. В съавторство със свои български и чуждестранни колеги има публикации в областта на гинекологията и репродуктивното здраве.

„Добрата грижа за здравето има нужда от редовни профилактични прегледи. Процесът на здравна превенция е двустранен – от една страна е индивидуалният подход на лекаря към всеки пациент, а от
друга – доверието на пациента към специалиста, който го лекува“.

акушерство и гинекология

Акушерство и гинекология е медицинска специалност, която обръща внимание на репродуктивната система на жената. Нейната цел е да помогне на жените да се чувстват добре и пълноценно през всеки един етап от живота – месечен цикъл, забременяване, менопауза.  Гинекологията обхваща устройството, функциите и заболяванията, който могат да възникнат в женската полова система – вагина, матка и яйчници. Докато акушерството се занимава с оплождане, бременост, раждане и следродилен период.

Тези две области са взаимносвързани и затова акушер-гинеколозите могат да се справят както с лечението на голям спектър от заболявания, така и с бременост и раждане. Те са викосоквалифицирани специалисти, който могат да извършват профилактика, диагностициране и лечение на различни състояния.

Акушер-гинекологът може да Ви помогне, ако имате нередовен или тежък цикъл, хормонални проблеми, хронична болка, възпаление, междуменструално кървене, бяло течение, поликистозни, яйчници стерилитет, полово предавани инфекции и много други.  Освен това, оказва помощ  и с предракови и ракови заболявания на половите органи.Това са само малка част от дейностите на акушер-гинеколога.

Важно е да отбележим, че профилактиката е в основата на доброто женско здраве. Затова много акушер-гинеколози съветват пациентките си да ходят на профилактичен преглед поне 1 път годишно. Така могат да се хванат редица проблеми още в начален стадий.

Как протича прегледа при акушер-гинекологът?

акушерство и гинекология

Преглед при специалист акушерство и гинекология

Първичният преглед е много важен, когато посещавате акушер-гинеколог. Особено, ако това е първото Ви посещение при този лекар или до сега никога сте ходили на гинекологична консултация.

Добра идея е да си водите дневник с датите на месечния Ви цикъл. Така ще можете да информирате акушер-гинеколога с точност кога и какви неразположения сте изпитали. Дали Ви варира кръвното налягане, изпитвали ли сте силна болка, менструалното течение било ли е обилно, имали ли сте много съсиреци и други.

Тук е подходящото време да информирате акушер-гинеколога дали имате други оплаквания. Също така, трябва да му предоставите амбулаторни листи от личния лекар и другите специалисти, който сте посещавали.

Така акушер-гинеколога ще може да добие първоначална представа за състоянието Ви. След това да премина към преглед. На негова база и получените до момента данни, акушер-гинеколога преценява дали може да постави диагноза и изпише лечение. Или ще има необходимост от последващи изследвания.

Какви медицински интервенции извършва акушер-гинеколога?

Работата на акушер-гинеколога е изключително деликатна. Той извършва голям набор от изследвания като:

– Ехография /коремна, вагинална/

– Изслеване на външни полови органи

– Изследване на влагалище и маточна шийка

– Цитонамазка и много други

 

Какво трябва да знаете при избора на акушер-гинеколог?

Много жени се притесняват от акушер-гинеколога и не желаят да споделят интимни подробности от личния си живот.  Затова и често пренебрегват симптоми като необичайно вагинално течение, болка, подуване, сърбеж, кървене след сексуален акт и други.

Добра идея е при наличието на такива оплаквания да се консултирате с личния си лекар. Той най-добре може да разбере сериозността на тези оплаквания и да Ви препоръча добър акушер-гинеколог.

Ако се съмнявате дали това е подходящия лекар, съвсем спокойно можете да разгледате сайта на съответния медицински център. Там подробно са описани както образованието, така и професионалния опит на всеки медицински специалист практикуващ при тях.

Не прибягвайте към самолечение и допитване в социалните мрежи. Запомнете – всеки организъм е различен и за всеки проблем има подходящо лечение.

Ние от медицински център Медикъл Лайф сме готови да Ви помогнем да възвърнете доброто си здраве. Нашите акушер-гинеколози имат добър подход към пациентите, ще Ви поставят правилната диагноза и последващо правилно и адекватно лечение.

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.