д-р Николета Табакова

Акушерство и гинекология

Още за д-р Табакова

Д-р Николета Табакова завършва специалност „Медицина“ в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна през 2013 г. До началото на 2019 г. специализира и работи като лекар в родилното отделение на МБАЛ „Св. Анна“ във Варна. От месец февруари на същата година е част от екипа на Специализирана болница по акушерство и гинекология за активно лечение „Проф. д-р Димитър Стаматов“ – гр. Варна. Четвърта година е асистент в катедра „Акушерство и гинекология“ в Медицински университет – Варна. Д-р Табакова е член на: Български лекарски съюз, Българско дружество по акушерство и гинекология, Българска асоциация по ултразвук в акушерството и гинекологията, International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology. В съавторство със свои български и чуждестранни колеги има публикации в областта на гинекологията и репродуктивното здраве.

„Добрата грижа за здравето има нужда от редовни профилактични прегледи. Процесът на здравна превенция е двустранен – от една страна е индивидуалният подход на лекаря към всеки пациент, а от
друга – доверието на пациента към специалиста, който го лекува“.

акушерство и гинекология

Акушерство и гинекология е медицинска специалност, която обръща внимание на репродуктивната система на жената. Нейната цел е да помогне на жените да се чувстват добре и пълноценно през всеки един етап от живота – месечен цикъл, забременяване, менопауза.  Гинекологията обхваща устройството, функциите и заболяванията, който могат да възникнат в женската полова система – вагина, матка и яйчници. Докато акушерството се занимава с оплождане, бременост, раждане и следродилен период.

Тези две области са взаимносвързани и затова акушер-гинеколозите могат да се справят както с лечението на голям спектър от заболявания, така и с бременост и раждане. Те са викосоквалифицирани специалисти, който могат да извършват профилактика, диагностициране и лечение на различни състояния.

Акушер-гинекологът може да Ви помогне, ако имате нередовен или тежък цикъл, хормонални проблеми, хронична болка, възпаление, междуменструално кървене, бяло течение, поликистозни, яйчници стерилитет, полово предавани инфекции и много други.  Освен това, оказва помощ  и с предракови и ракови заболявания на половите органи.Това са само малка част от дейностите на акушер-гинеколога.

Важно е да отбележим, че профилактиката е в основата на доброто женско здраве. Затова много акушер-гинеколози съветват пациентките си да ходят на профилактичен преглед поне 1 път годишно. Така могат да се хванат редица проблеми още в начален стадий.

Как протича прегледа при акушер-гинекологът?

акушерство и гинекология

Преглед при специалист акушерство и гинекология

Първичният преглед е много важен, когато посещавате акушер-гинеколог. Особено, ако това е първото Ви посещение при този лекар или до сега никога сте ходили на гинекологична консултация.

Добра идея е да си водите дневник с датите на месечния Ви цикъл. Така ще можете да информирате акушер-гинеколога с точност кога и какви неразположения сте изпитали. Дали Ви варира кръвното налягане, изпитвали ли сте силна болка, менструалното течение било ли е обилно, имали ли сте много съсиреци и други.

Тук е подходящото време да информирате акушер-гинеколога дали имате други оплаквания. Също така, трябва да му предоставите амбулаторни листи от личния лекар и другите специалисти, който сте посещавали.

Така акушер-гинеколога ще може да добие първоначална представа за състоянието Ви. След това да премина към преглед. На негова база и получените до момента данни, акушер-гинеколога преценява дали може да постави диагноза и изпише лечение. Или ще има необходимост от последващи изследвания.

Какви медицински интервенции извършва акушер-гинеколога?

Работата на акушер-гинеколога е изключително деликатна. Той извършва голям набор от изследвания като:

– Ехография /коремна, вагинална/

– Изслеване на външни полови органи

– Изследване на влагалище и маточна шийка

– Цитонамазка и много други

 

Какво трябва да знаете при избора на акушер-гинеколог?

Много жени се притесняват от акушер-гинеколога и не желаят да споделят интимни подробности от личния си живот.  Затова и често пренебрегват симптоми като необичайно вагинално течение, болка, подуване, сърбеж, кървене след сексуален акт и други.

Добра идея е при наличието на такива оплаквания да се консултирате с личния си лекар. Той най-добре може да разбере сериозността на тези оплаквания и да Ви препоръча добър акушер-гинеколог.

Ако се съмнявате дали това е подходящия лекар, съвсем спокойно можете да разгледате сайта на съответния медицински център. Там подробно са описани както образованието, така и професионалния опит на всеки медицински специалист практикуващ при тях.

Не прибягвайте към самолечение и допитване в социалните мрежи. Запомнете – всеки организъм е различен и за всеки проблем има подходящо лечение.

Ние от медицински център Медикъл Лайф сме готови да Ви помогнем да възвърнете доброто си здраве. Нашите акушер-гинеколози имат добър подход към пациентите, ще Ви поставят правилната диагноза и последващо правилно и адекватно лечение.

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.