Доц. д-р Димитър Харитонов Д.М.

Неврохирургия и Хирургия на гръбначен стълб

Още за Доц. д-р Харитонов Д.М.

Доц. д-р Димитър Харитонов Д.М.  завършва специалност „Медицина“ в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ във Варна през 1996 г. Между 1997-2002 г. специализира “Неврохирургия” в болница “Св. Анна” във Варна и в Клиниката по неврохирургия на Университетска болница „Св. Иван Рилски“ в София. Има магистърска степен по „Здравен мениджмънт“, защитена в Медицински университет – Варна. През 2014 г. придобива научна и образователна степен „Доктор по Неврохирургия“.
Доц. д-р Харитонов Д.М. е член на водещи организации, които работят за развитие на най-високо качество в образованието, изследванията, лечението и етичната грижа за пациента в областта на гръбначната и неврологична хирургия: American Association of Neurological Surgeons, North American Spine Society, American Academy of Neurological & Orthopaedic Surgeons, International College of Surgeons, European Spine Society, AOSpine.

В лекарската си практика Доц. д-р Харитонов Д.М. работи в „Неврохирургия“ на МБАЛ „Св. Анна“ – Варна. През последните години е старши специалист по неврохирургия и хирургия на гръбначния стълб в „Healthpoint Hospital“ – Абу Даби и „Neuro Spinal Hospital“ в Дубай.

Притежава клиничен опит и нужната компетенция в консултиране и лечение на следните заболявания:
Заболявания на гръбначен стълб – дегенеративни заболявания на гръбначен стълб; травматични увреждания на гръбначен стълб; дегенеративни деформации на гръбначен стълб при възрастни; вродена и невромускулна сколиоза; идиопатична сколиоза; гръбначни и гръбначно-мозъчни онкологични заболявания; възпалителни заболявания на гръбначен стълб; хронична гръбначна болка.
Заболявания на централна нервна система – онкологични мозъчни и гръбначно-мозъчни заболявания; съдови заболявания; мозъчни и гръбначно-мозъчни травматични увреждания; тригеминална невралгия; хидроцефалия; вродени заболявания.
Заболявания на периферна нервна система – заболявания на карпален, кубитален и тарзален тунел; онкологични заболявания на периферни нерви; травматични увреждания на периферни нерви; заболявания на шиен и лумбален плексус; Thoracic outlet синдром.

„Грижата за здравето е в добрата профилактика като превантивна мярка, а при настъпило заболяване – в навременното и адекватното лечение с подкрепата на необходимия специалист“.

Неврохирург Д-р Димитър Харитонов
неврохирур

Неврологията е дял от медицината, която се занимава с диагностициране и лечение на нарушения в нервната система. Нервите са изключително сложна и заплетена система. Те контролират, регулират и координират движенията на тялото. Разделят се на централна нервна система (мозъкът и гръбначния мозък) и периферна нервна система (всички други елементи като сензорни рецептори, очи, кожа и други.). Причините за нарушенията на нервната система могат да са разнообразни – стресови състояния, претоварване, инфекции, възпаления, травми, наранявания и заболявания като менингит и др.

Неврологът диагностицира и лекува проблемите свързани с нарушенията засягащи мозъка, гръбначния стълб и нервната система. Освен това се занимава и със заболявания като Алцхаймер, склероза, множествена склероза, мигрена, сътресения, епилепсия, Паркинсон, инсулти и други. Към неврологът се обръщат и пациенти, които имат езикови и говорни нарушения, проблем с подвижността и невродегеративни разстройства.

За да поставят диагноза, неврологът се нуждае от много информация. Оплакванията и симптомите на пациентите не са достатъчни, за да постави точна диагноза. Неврологът провеждат редица физически прегледи, включително тестване на силата, усещанията, координацията, рефлексите, походката и други. В някой случай, неврологът може да провери и психичното състояние на болния.

Как протича прегледа при невролога?

неврохирурия

Преглед при неврохирург

Прегледът при невролога започва с първичния преглед. По време на него, лекарят се интересува не само от състоянието на пациента, но и медицинската му история. Дали в рода му е имало заболявания, които могат да имат наследствен характер.

Едва след това преминава към прегледа. Той започва с проверка на общото физическо състояние на пациента, следван от неврологичен преглед. По време на втория, неврологът изследва мускулната сила, рефлексите и координацията. Тъй като различните болести могат да имат сходни симптоми, в повечето случай неврологът се нуждае от допълнителни изследвания.

В зависимост от установеното до този момент, неврологът може да изпрати болния на различни изследвания, които да подпомогнат правилното диагностициране. Те могат да бъдат: Рентгенография, Компютърна томография, Ядрено магнитен резонанс и други.

Какви апаратни изследвания  извършва неврологът?

Обърнете внимание, че невролозите в медицински център Медикал лайф извършват ЕЕГ/електроенцефалография/ и Доплеровасонография. Те не изискват постъпване в болница и могат да бъдат направени на място. При нужда от операция, нашите невролози пренасачват пациента към подходящо медицинско заведение.

Какво трябва да знаете при избора на невролог?

Особеност при неврологичните проблеми е, че симптомите лесно мога да бъдат сбъркани с друго заболяване. Често дори специалистите в спешните центрове могат да се заблудят. Затова, ако се съмнявате, че имате сериозен проблем, обърнете се направо към невролог!

Както вече споменахме, неврологията е изключително сложна. Точно по тази причина, много невролози избират да се специализират в определени области. Това от една страна може да улесни избора Ви на невролог, ако имате поставена вече диагноза. Но, ако не знаете какъв е проблема, ще имате нужда от помощ с избора на специалист.

Посъветвайте се с личния си лекар. Той ще може да Ви даде адекватен медицински съвет къде да откриете правилния невролог.

Другия вариант е да разгледате сайтовете на медицинските центрове във Вашия град. Така ще можете да се запознаете с практиката, квалификацията и препоръките на неврлозите.

Нуждаете се спешно от помощ? Доверете се на невролозите в медицински център Медикал Лайф. Нашите невролози имат дългогодишен опит в диагностицирането и лечението на неврологични заболявания.

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.