д-р Татяна Божилова

Кожни и венерически болести

Още за д-р Божилова

Д-р Божилова завършва образование за лекар в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна през 2006 година. Веднага след това в продължение на две години работи в системата на „Бърза помощ“, след което има опит и двегодишен лекарски стаж в Интензивно респираторно отделение на Университетска многопрофилна болница за активно лечение “Св. Марина” във Варна. Специализира „Кожни и венерически болести“ и от януари 2014 г. д-р Божилова е практикуващ лекар дерматовенеролог. Завършва Лятна академия по дерматология към Военномедицинска академия, притежава сертификати по дерматоскопия, дерматохистопатология, дерматохирургия, фототерапия и фотодинамична терапия в дерматологичната практика, също и криотерапия. В лекарската си практика д-р Божилова консултира и предлага здравно решение в случаи на атопичен дерматит, псориазис и останалите кожни заболявания и венерически болести.

„Добрата грижа за здравето има нужда на първо място от добър стандарт на живот и добри навици, които да осигурят спокойствие за пациента и възможност за нас лекарите да осигурим ефективна и адекватна грижа преди да е станало късно.“

Кожни и венерически болести - д-р Татяна Божилова

Кожни и венерически болести е медицинска специалност, известна още като „дерматология” и „дерматовенерология”. Тя включва в себе си две направления – дерматология и венерология. Дерматологията обръща внимание на най-големия орган в човешкото тяло – кожата, който има редица функции като метаболитна, регулиране на телесната температура и предпазване на организма от външни въздействия. Но освен с кожни заболявания, се занимава с проблеми по ноктите и косата. Важно е да отбележим, че дерматологията освен медицински има и хирургичен характер. Венерологията изучава болестите, които се предават чрез полов контакт и методите за тяхната диагностика, лечение и профилактика.

Лекарят кожни и венерически болести е медицински специалист, който е с изключително добри знания и практически умения за структурата и функцията на нормалната кожа, различни кожни  израстъци и видимите лигавици. Той може да разпознае патологичните процеси в различните слоеве на кожата, да диагностицира проблеми и да изпише подходящо лечение. Освен това, лекарят кожни и венерически болести има широки познания за заболяванията предавани по полов път.

Лекарят кожни и венериченски болести може да Ви помогне със сътояния като екзема, акне, дерматит, псориазис, себорея, бактериални инфекции на кожата, автоимунни заболявания на кожата, дерматомиозит, злокачествен меланом, СПИН, сифилис, човешки папиломен вирус и много други.

Как протича прегледа при лекаря-специалист по  кожни и венерически болести?

дерматология

Преглед при специалист кожни и венерически болести

Започва  с първичен преглед.

Целта на този преглед е да запознаете лекаря-специалист  с Вашите оплаквания. Не спестявайте информация, защото понякога различни кожни състояния могат да се появят след приема на антибиотици или други медикаменти  или с  предшестващи заболявания.

Затова е важно да не спестявате информация. Обяснете на лекаря- специалист какви са симптомите и му дайте амбулаторните листи и изследванията, които сте правили до този момент.

Ако става въпрос за венерическо заболяване, лекарят – специалист  ще  Ви разпита и  за половия Ви живот.

Едва след това, лекарят  ще премине към същинският преглед. След него може да реши да Ви назначи допълнителни изследвания като биопсия на кожата и други. Или да има достатъчно данни, за да постави диагноза и да назначи лечение.

Важно е да отбележим, че за някой състояния на кожата може да се наложи козметично дерматологично лечение или хирургична намеса.

Какво трябва да знаете при избора на лекаря-специалист по  кожни и венерически болести?

Много хора имат по едно или повече кожни заболявания, но не обръщат внимание на промените на кожата. Например симптоми като акне, сърбеж и бенки с нарушена форма и цвят, се считат за нормални. Но те могат да се окажат изключително сериозни и да оставят трайни белези и следи.

По същият начин  стои въпроса със заболяванията предавани по полов път. Много от хората се срамуват да се обърнат към лекар-специалист  и чакат последния момент. Но за болести като сифилис, СПИН и гъбички, това означава да заразите всичките си сексуални партньори за този период.

Обърнете внимание, че венерическите болести могат да се предадат и чрез използвани игли, раждане и кърмене. И оплаквания като сърбеж и парене в половите органи могат да са признак за тежко вътрешно заболяване.

Затова Ви съветваме – при най-малките съмнения, потърсете помощта на лекар-специалист по  кожни и венерически болести. Всички заболявания са лечими, ако са хванати в начален етап!

Добре е преди да изберете лекар-специалист по  кожни и венерически болести да посетите сайта на медицинския център, където работи. Там ще са описани подробно неговото образование, квалификация и клинични случаи.

Имате нужда от лекар-специалист по  кожни и венерически заболявания? Доверете се на медицински център Медикал лайф. Нашият специалист ще Ви диагностицира  внимателно и ще Ви назначи лечение, съобразено с Вашите индивидуални нужди.

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Not readable? Change text.