д-р Татяна Божилова

Кожни и венерически болести

Още за д-р Божилова

Д-р Божилова завършва образование за лекар в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна през 2006 година. Веднага след това в продължение на две години работи в системата на „Бърза помощ“, след което има опит и двегодишен лекарски стаж в Интензивно респираторно отделение на Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Св. Марина“ във Варна. Специализира „Кожни и венерически болести“ и от януари 2014 г. д-р Божилова е практикуващ лекар дерматовенеролог. Завършва Лятна академия по дерматология към Военномедицинска академия, притежава сертификати по дерматоскопия, дерматохистопатология, дерматохирургия, фототерапия и фотодинамична терапия в дерматологичната практика, също и криотерапия. В лекарската си практика д-р Божилова консултира и предлага здравно решение в случаи на атопичен дерматит, псориазис и останалите кожни заболявания и венерически болести.

„Добрата грижа за здравето има нужда на първо място от добър стандарт на живот и добри навици, които да осигурят спокойствие за пациента и възможност за нас лекарите да осигурим ефективна и адекватна грижа преди да е станало късно.“

Кожни и венерически болести - д-р Татяна Божилова

Кожни и венерически болести е медицинска специалност, известна още като „дерматология” и „дерматовенерология”. Тя включва в себе си две направления – дерматология и венерология. Дерматологията обръща внимание на най-големия орган в човешкото тяло – кожата, който има редица функции като метаболитна, регулиране на телесната температура и предпазване на организма от външни въздействия. Но освен с кожни заболявания, се занимава с проблеми по ноктите и косата. Важно е да отбележим, че дерматологията освен медицински има и хирургичен характер. Венерологията изучава болестите, които се предават чрез полов контакт и методите за тяхната диагностика, лечение и профилактика.

Лекарят кожни и венерически болести е медицински специалист, който е с изключително добри знания и практически умения за структурата и функцията на нормалната кожа, различни кожни  израстъци и видимите лигавици. Той може да разпознае патологичните процеси в различните слоеве на кожата, да диагностицира проблеми и да изпише подходящо лечение. Освен това, лекарят кожни и венерически болести има широки познания за заболяванията предавани по полов път.

Лекарят кожни и венериченски болести може да Ви помогне със сътояния като екзема, акне, дерматит, псориазис, себорея, бактериални инфекции на кожата, автоимунни заболявания на кожата, дерматомиозит, злокачествен меланом, СПИН, сифилис, човешки папиломен вирус и много други.

Как протича прегледа при лекаря-специалист по  кожни и венерически болести?

дерматология

Преглед при специалист кожни и венерически болести

Започва  с първичен преглед.

Целта на този преглед е да запознаете лекаря-специалист  с Вашите оплаквания. Не спестявайте информация, защото понякога различни кожни състояния могат да се появят след приема на антибиотици или други медикаменти  или с  предшестващи заболявания.

Затова е важно да не спестявате информация. Обяснете на лекаря- специалист какви са симптомите и му дайте амбулаторните листи и изследванията, които сте правили до този момент.

Ако става въпрос за венерическо заболяване, лекарят – специалист  ще  Ви разпита и  за половия Ви живот.

Едва след това, лекарят  ще премине към същинският преглед. След него може да реши да Ви назначи допълнителни изследвания като биопсия на кожата и други. Или да има достатъчно данни, за да постави диагноза и да назначи лечение.

Важно е да отбележим, че за някой състояния на кожата може да се наложи козметично дерматологично лечение или хирургична намеса.

Какво трябва да знаете при избора на лекаря-специалист по  кожни и венерически болести?

Много хора имат по едно или повече кожни заболявания, но не обръщат внимание на промените на кожата. Например симптоми като акне, сърбеж и бенки с нарушена форма и цвят, се считат за нормални. Но те могат да се окажат изключително сериозни и да оставят трайни белези и следи.

По същият начин  стои въпроса със заболяванията предавани по полов път. Много от хората се срамуват да се обърнат към лекар-специалист  и чакат последния момент. Но за болести като сифилис, СПИН и гъбички, това означава да заразите всичките си сексуални партньори за този период.

Обърнете внимание, че венерическите болести могат да се предадат и чрез използвани игли, раждане и кърмене. И оплаквания като сърбеж и парене в половите органи могат да са признак за тежко вътрешно заболяване.

Затова Ви съветваме – при най-малките съмнения, потърсете помощта на лекар-специалист по  кожни и венерически болести. Всички заболявания са лечими, ако са хванати в начален етап!

Добре е преди да изберете лекар-специалист по  кожни и венерически болести да посетите сайта на медицинския център, където работи. Там ще са описани подробно неговото образование, квалификация и клинични случаи.

Имате нужда от лекар-специалист по  кожни и венерически заболявания? Доверете се на медицински център Медикал лайф. Нашият специалист ще Ви диагностицира  внимателно и ще Ви назначи лечение, съобразено с Вашите индивидуални нужди.

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.