Интересно

Какво е диабетът и как се диагностицира?

Какво е диабетът и как се диагностицира?

Продължаваме поредицата от статии, свързани с борбата срещу диабета. Важно е да си дадем сметка, че ако искаме да сме здрави, трябва да прилагаме различни методи на превенция, да сме добре запознати и да се доверяваме на нашия доктор. В предходния материал представихме ендокринологът на МЦ „Медикал лайф“ – д-р Евелина Златанова , специалист с десетгодишен опит. Във втората статия по темата ще Ви предложим повече информация за същността на заплахата диабет, която д-р Златанова ни сподели с голямо желание.

Какво всъщност е диaбетът (diabetes mellitus)?

Често говорим за тази болест, но е важно да разберем в какво се изразява тя. Диабетът е хронично метаболитно заболяване, характеризиращо се с хипергликемия в резултат на нарушена инсулинова секреция, нарушено инсулиново действие или и двете
причини. То води до увреждания на бъбреците, очите, нервната и сърдечносъдовата система. Можем да го разглеждаме и като социално значимо заболяване, което засяга милиони хора в световен мащаб.

Какви видове диабет съществуват?

Основно наблюдаваме захарен диабет тип 1 и тип 2. Тип 1 представлява автоимунно увреждане на бета клетките в панкреаса, което води до абсолютен инсулинов дефицит, показва склонност към развитие на кетоацидоза (остро усложнение на захарния диабет, което може да доведе до диабетна кома или смърт). Захарният диабет от тип 2 се дължи на инсулинова резистентност и относителния инсулинов дефицит, често на основата на метаболитен синдром.

Диабетът има и други типове. Могат да бъдат наблюдаване наследствени такива, заболявания на панкреаса, ендокринни заболявания, генетични синдроми. Той може да бъде още медикаментозно индуциран или имунно обусловен. Освен това захарният диабет може да бъде гестационен, т.е. да се изяви за първи път при бременност, като се дължи на инсулинова резистентност и относителен недоимък на инсулин.

Как се поставя диагнозата?

Какво е диабетът и как се диагностицира?

Има четири начина това да се случи. Нека проследим кои са те:

1) Наличие на клинични признаци, характерни за заболяването (полиурия, полидипсия, необяснимо намаление на тегло) и случайна плазмена глюкоза ≥11,1 mmol/l, т.е. проба, взета по всяко време на денонощието без оглед на времето от последното хранене;

2) Плазмена глюкоза ≥7,0 mmol/l на гладно,
т.е. да е спазен интервал от поне 8 часа от последния прием на храна;

3) Плазмена глюкоза ≥11,1 mmol/l на 2-ри час в хода на орален глюкозо-толерансен тест (ОГТТ), проведен съгласно изискванията на СЗО със 75 g глюкоза;

4) HbA1c >6,5%, като изследването трябва да е проведено с лабораторен метод, сертифициран от Националната програма за стандартизиране на гликиран хе моглобин (NGSP).

Тук е важно да бъдат спазени два основни съвета. Изследването трябва да се повтори, за да се избегне поставяне на диагноза при лабораторна грешка. Предпочита се това повтаряне да бъде със същия тест, но не е изключено и потвърждение с един от останалите лабораторни тестове.

Изключително важно е да следите своето здраве, защото колко и добър да бъде един доктор, първата бариера срещу влошено здравословно състояние сме самите ние. В следващия материал ще представим симптоматиката на диабета при различните групи хора и някои методи на превенция.

Днес човечеството е изправено пред опасен за мнозина вирус. Молим Ви да бъдете отговорни към своите близки, към нас – медицинския персонал и към обществото като цяло. Въпреки утежнената ситуация не забравяйте грижата за всеки аспект на Вашето здраве. Оставаме на Ваше разположение!

Запазете своя час при д-р Златанова онлайн в платформата SuperDoc на този линк или се обадете на следните телефони: 070-013-897, 052-630-000, 0877-700-434.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eighteen − 6 =