д-р Евелина Златанова

Ендокринология и болести на обмяната

Още за д-р Златанова

Д-р Евелина Златанова завършва специалност „Медицина“ в Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна през 2011 г. и по време на следването си е удостоена със „Златен Хипократ“. Придобива специалност „Ендокринология и болести на обмяната“. В лекарската си практика работи в УМБАЛ „Света Марина“ и е в екипа на клиниката по „Ендокринология и болести на обмяната“ от 2011 г. до днес. От 2013 г. е асистент в катедра „Вътрешни болести“ на Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – гр. Варна. Д-р Златанова е магистър по „Здравен мениджмънт“. От една година има практика в кабинета по „Ендокринология и болести на обмяната“ в МЦ „Медикал лайф“.

Участва в национални и международни конгреси и курсове за следдипломно обучение и квалификация. Член е на Български лекарски съюз и на Българско дружество по ендокринология.

В кабинета в МЦ „Медикал лайф“ д-р Златанова диагностицира, лекува и проследява състояния на заболявания на щитовидна жлеза, хипофиза, надбъбречни и полови жлези; остеопороза; ендокринен инфертилитет; проблеми на храненето. В работата си активно е ангажирана с последиците за здравето при захарния диабет – острите и хроничните усложнения, свързани с болестта.

Ендокринолог д-р Евелина Златанова

Хормоните са от съществено значение за правилното функциониране на човешкия организъм. Те влияят и контролират широк спектър от физиологични дейности като растеж, развитие, регулиране на захарта и апетит, растеж на косми. От тях зависи нашата температура, нивото на стрес, сън и настроение. Проблемите с хормоните допринасят за някой от най-често срещаните заболявания като диабет, различни състояния на щитовидната жлеза и  хипофизата, сексуални проблеми. Тяхната дисфункция може да доведе и до неврологични проблеми, затлъстяване, заболявания на костите, рак и други.

Ендокринологията е медицинската специалност, която изучава хормоните и жлезите с вътрешна секреция в организма. Тя се фокусира на заболяванията, свързани с тях, методите за диагностика и лечение

Ендокринологът е висококвалифициран медицински специалист, които има широки познания за хормоните и техните функции. Особеност е, че хормоните се отделят в една част на тялото, но пътувайки в кръвния поток могат да окажат влияние върху други части. Затова ендокринологът е добре запознат с нормалната обмяна на веществата.

Тук трябва да обърнем внимание, че ендокринологията се занимава с ендокринните жлези като хипофизата, щитовидната и околощитовидната, надбъбречните, хипофизата, епифизата, яйчниците и други. Ендокринологът НЕ се занимава с жлезите, които НЕ отделят хормони като потните и лимфните жлези.

Затова можем да кажем, че ендокринологът се фокусира на хормоните и лекува нарушенията и заболяванията, свързана с работата на еднокринните жлези.

Ендокринологът може да Ви помогне, ако имате хормонален дисбаланс, диабет, хипофункция или възпаление на щитовидната жлеза, костни паталогии, хиперпигментация на кожата. Той се занимава и с треперене на ръцете, метаболитни проблеми като рязко напълняване или отслабване, безсъние, невъзможност за концентрация и други.

Как протича прегледа при еднокринологът?

Ендокринолог д-р Златанова - Варна

Целта на ендокринологът е да възстови нормалния баланс на хормоните на пациента. Затова, както и при другите специалисти, и посещението при него започва с първичен преглед.

Тук трябва за запомните, че нито един симптом не е маловажен. Много хора си мислят, че стреса, безсънието, постоянната умора и сухота в устата са породени от ежедневието им. Но често, причината се крие в хормоналния дисбаланс.

Затова Ви съветваме при първоначалния преглед да НЕ спестявате информация на ендокринологът. Запознайте го със здравословното си състояние, боледували ли сте скоро, какво лечение Ви е било назначено. Вземете всички амбулаторни листи и изследвания, които са Ви били правени.

Така ще можете да насочите еднокринологът в правилната посока. И той ще може да премине към прегледа и установяването на Вашия проблем.

В зависимост от резултатите от прегледа, лекарят може да прецени, че му трябва допълнителна информация преди да Ви диагностицира. В този случай може да Ви назначи хормонални изследвания.

Какво трябва да знаете при избора на ендокринолог?

Важно е да запомните, че хормоналните проблеми се проявяват при всеки по различен начин. Това означава, че  едно и също лечение може да повлияе различно на двама пациенти.

Същото се отнася и за лекарите. Някой са общо практикуващи и могат да Ви помогнат, независимо какво е Вашето заболяване. Докато други са тясно профилирани в една или повече области. Например онкоендокринологът се занимава с лечение на злокачествени образования. В този случай, ако Вие имате проблеми с окосмяването, той няма да е подходящия специалист за Вас.

Най-добре е преди да тръгнете да търсите ендокринолог, да се посъветвате с Вашия личен лекар. Той ще може да определи най-добре Вашата симптоматика и да Ви насочи към лекарите, които са подходящи за Вашето състояние.

Добра идея е и да се запознаете с тях в сайтовете на медицинските заведения. Там подробно са описани техните специализации, практика и допълнителни квалификации.

Нуждаете се спешно от добър ендокринолог? Доверете се на медицински център Медикал Лайф и нашия специалист бързо и качествено ще диагностицира Вашия проблем.

Искате ли да запазите час?

Contact Us

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.