Интересно

Д-р Станка Ангелова, специалист „Детски болести“ в МЦ „Медикал лайф“, гр. Варна

Д-р Станка Ангелова, специалист „Детски болести“ в МЦ „Медикал лайф“, гр. Варна

Д-р Станка Ангелова е част от екипа на МЦ „Медикал лайф“ от самото отваряне на центъра в град Варна преди три години. Тя завършва МУ-Варна през 1974 г. Специалист е по „Детски болести“ и „Педиатрия“. От 45 години д-р Ангелова помага на децата да бъдат здрави и щастливи. Всички я наричат „динозавърът“ в педиатрията в град Варна заради своя стаж и безкрайната амбиция да разширява знанията си. За нея педиатрията обхваща периода на развитието на детето от неговото раждане до навършването на 18 г. Тя включва неговото физическо и нервно-психическо състояние.

Педиатричната дейност трябва да се извършва с много любов, много разум и с много позитивно отношение. Трябва да се отделя необходимото време. Съответно и докторът да получава отсреща любов и позитивно отношение. Неговата роля е да превърне разплаканото дете и притеснената майка в две усмихнати и спокойни лица. Педиатърът споделя, че често пъти в края на прегледа детето не иска да си тръгне. Кабинетът му харесва. Не иска да посещава други лекари.

В началото на своята кариера д-р Ангелова специализира в спешния детски център на МБАЛ „Сета Анна“. Според нея това, което може да се научи на подобно място, не може да се научи другаде. Съветва младите си колеги да преминават стажове в спешни центрове. Нейната кариера преминава в непрестанно надграждане на знания и опит. Работи като
участъков педиатър, работи в детско отделение, детски болници и медицински центрове. Освен като класически педиатър, д-р Ангелова се обучава и в областта на интегралната иновативна медицина, тибетската и китайската медицина, отравяния в детска възраст, както и пулмология (детски белодробни заболявания).

В този разговор специалистът споделя за някои актуални и съществени проблеми. Според нея децата и родителите днес са много по-различни от тези преди години. Майките са информирани. Но често тази информация не е проверена от медицинско лице. От друга страна, децата ползват различни устройства, въпреки че до две годишна възраст това не би трябвало да е така. Често на деца от шестмесечна възраст майките предоставят телефони, таблети или лаптопи, на които пускат филми или песнички. Идеята е детето да е спокойно, а майката да може да свърши малко работа. Това обаче не помага на развитието на нервната система и психика. Много от децата имат проблеми с хиперактивност и дефицит на внимание. При посещение в кабинета такива деца не са спокойни дори за кратък преглед. Тогава майката отново прибягва към любимите филмчета. На това трябва да се гледа сериозно, защото може да даде отражение на образованието в детската градина и концентрацията в училище.

Текущият период от месец май до месец октомври е свързан с алергиите. Д-р Ангелова споделя важна информация, свързана с тях и новородените. Тя поставя акцент върху състоянието на червата, обмяната на веществата в червата, наличието на добри бацили и така нареченият микробиом. Той определя в цялостност състояние на детето. Тибетската медицина казва, че червото е вторият мозък на човека. В дебелото черво, ако детето няма нормална бактериална чревна флора, ще се настанят представители на патологичната чревна флора.

Това може да се случи още в периода на новороденото. Ако едно дете е родено чрез секцио, то се изважда стерилно от утробата на майката. Не минава през нормалния родов път и в неговите черва не попадат никакви бацили. Така се дава възможност на някои представители от патогенната флора, такива като клостридиум дефициле, да се наместят на мястото на бифидус културите, които трябва да са там. Клостридиум дефициле е наличен и при нормално родените деца, но нормалните бацили не му дават възможност да се развие. При децата, родени със секцио, той отделя два токсина, които увреждат червото. То става пропускливо и чревното съдържимо прониква в кръвта, като създава условия за алергична реакция на организма.

По време на бременността майката трябва много внимателно да бъде разпитана дали в нейната фамилна анамнеза има прояви на алергия, така наречената атопия (предразположение към алергия, алергични прояви във всякакъв вариант – обриви, разстройства, хреми, и т.н.). Ако това съществува, би трябвало още през осмия месец на бременността майката да започне профилактика с пробиотици, защото те се предават трансплацентарно на плода, отбелязва д-р Ангелова.

При липса на профилактика и наличие на атопия се наблюдават определени симптоми. Започва се с кожни прояви в периода на новороденото и оттам насетне с други прояви в горните и долните дихателни пътища. Ако профилактиката е пропусната при майка с атопия, то тя може да се проведе веднага след раждането. Трябва да се обърне внимание, че не всеки пробиотик е подходящ за профилактика.

Д-р Ангелова желае не просто да лекува болните деца, а да привлече майките на нейна страна. Да ги обучи. Когато детето се разболее, доктор и родител да могат да се справят успешно със ситуацията. Тя винаги е насреща за своите пациенти и казва, че често пъти нейните указания, когато са изпълнени навременно от майката, предпазват детето от влошаване на състоянието.

Призивът на специалиста са: „Бих призовала майките да посетят нашия център, нашия кабинет и да можем да създадем една школа за превенция и за ранно лечение на заболяванията в детската възраст.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

two + 10 =