Интересно

Д-р Евелина Златанова и мисията за борба с диабета

Д-р Евелина Златанова и мисията за борба с диабета

 Във връзка със Световния ден за борба с диабета, ще Ви запознаем с д-р Евелина Златанова, която е ендокринолог в МЦ „Медикал лайф“, гр. Варна. В поредица от информационни материали ще се постараем да Ви представим позадълбочено разбиране на болестта диабет, нейната симптоматика, разновидности и методи за превенция. Важно е да не забравяме, че въпреки създалата се ситуация с COVID-19 не бива да оставяме на заден план останалите заплахи за нашето здраве!

Както вероятно знаете, 14 ноември е датата, приета с решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация, за отбелязване на необходимостта от повече усилия за противопоставяне на диабета. За да бъде подчертано значението на този проблем, Ви предлагаме някои числа. Данните са на Международната диабетна федерация и са от 2019 г.

Д-р Евелина Златанова и мисията за борба с диабета

  1.  Заболелите от диабет във възрастовата група между 20 и 79 г. са 463 млн., като прогнозата е до 2045 г. да достигнат 700 млн.;
  2.  Половината от случаите, приблизително 232 млн. души, са недиагностицирани;
  3.  374 млн. души са под риск от развиване на диабет тип 2.

В края на статията е предложен линк с повече статистическа информация.

Представените данни дават възможността ясно да видим сериозността на това заболяване, необходимостта да знаем повече за него и нуждата да се грижим превантивно за своето здраве. Знаете, че екипът на МЦ „Медикал лайф“ приема грижата за Вашето здраве като своя мисия. Тази мисия ще е невъзможна за изпълнение без всеотдайния труд на професионалистите, които работят при нас.

 Основен акцент на този материал е да Ви запознаем с д-р Евелина Златанова. Тя завършва Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна през 2011 г., като след това придобива специалност „Ендокринология и болести на обмяната“. От 2011 г. до този момент д-р Златанова работи в Клиниката по Ендокринология и болести на обмяната към УМБАЛ „Св. Марина“, Варна. Нейният спектър на знания и опит е допълнен от академичното ѝ развитие като асистент в катедра „Вътрешни болести“ на
Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – гр. Варна от 2013 г. Д-р Златанова е и магистър по „Здравен мениджмънт“. Повече за нейната квалификация и работата на ендокринолога като цяло можете да намерите на този линк.

За успешната борба с диабета е изключително важна добрата превенция. Нейното основно проявление е цялостният начин на живот и по-точно начинът на хранене и двигателната активност. Необходимо е да следите здравословното си състояние и да изследвате кръвната си захар.

До края на месец ноември очаквайте материали на сайта, в които д-р Златанова подробно ще обясни какво е диабетът, какви са неговите типове, как се диагностицира, каква е симптоматиката и др. Следете и нашите страници във Facebook и Instagram, където също споделяме важна и полезна информация.

 При нужда не се колебайте да ни потърсите!

Запазете своя час при д-р Златанова онлайн в платформата SuperDoc на този линк или се обадете на следните телефони: 070-013-897, 052-630-000, 0877-700-434.

Източници:

  1. https://www.idf.org/aboutdiabetes/what-is-diabetes/facts-figures.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 4 =