Здравна кампания, Интересно, Събитие

Алергичен контактен дерматит – Тестуване за контактни алергени

Алергичен контактен дерматит - Тестуване за контактни алергени

АЛЕРГИЧЕН КОНТАКТЕН ДЕРМАТИТ

ТЕСТУВАНЕ ЗА КОНТАКТНИ АЛЕРГЕНИ

Алергичният контактен дерматит е форма на дерматит (екзема). причинена от алергична реакция към материал, наречен алерген, който е влязъл в контакт с кожата. Ранните прояви на заболяването са зачервяване, оток и поява на мехурчета. На по-късен етап се формират корички, кожата загрубява и се залющва, образуват се болезнени цепнатини. Всичко това е придружено от силен сърбеж и болка.

През последните години нашето ежедневието е свързано с постоянни контакти с множество нови вещества, които дразнят кожата ни.  Допирът до такива предизвиква сърбящи обриви. Това най-често са вещества, използвани в битовата химия (почистващи средства, измивни препарати, продукти за дезинфекция и др.). Сред най-честите алергени, които водят до разнообразни алергични реакции, са: никел (метал, съдържащ се в бижута, гримове); кобалт; парфюми; перувиански балсам; парафенилендиамин /PPD/, съдържащ се в боите за коса и временните татуировки; консервантите в козметични средства; парабени; латексови и гумени средства; прополис; антибиотици за локално приложение и др.

Какво представлява тестът за кожна алергия?

Епикутанното (пач) тестуване, въведено преди повече от 120 години, днес се приема за златен стандарт в диагностиката на контактните алергични реакции. Индицирани за тестуване са всички пациенти, при които има съмнение за контактна алергия, включително пациенти с екзема на ръцете, дерматит на клепачите, както и други локализации на заболяването. При болни с резистентен на терапия атопичен и себореен дерматит, розацея, хронични улкуси на долните крайници епикутанно тестуване е от съществено значение за поставяне на правилна диагноза.

В МЦ „Медикал лайф“ се провеждат кожно-алергични тестувания (пач тест) на пациенти, при които има съмнение за алергичен контактен дерматит. Тестуванията се извършват с европейска стандартна серия на Chemotechnique Diagnostics – световен лидер в епикутанното тестуване. Стандартната серия съдържа 30 от най-разпространените алергени, за които се смята, че могат да предизвикат алергичен контактен дерматит. Тестът се извършва и отчита от висококвалифицираните дерматолози на МЦ „Медикал лайф“ – д-р Жанина Бързакова и д-р Милка Димитрова, която е преминала курс на обучение по Дерматоалергология и обучение за прилагане на епикутанно тестуване.

Алергичен контактен дерматит

Метод на тестуване

Алергените се поставят в специални камерки и се залепват върху кожата на гърба за период от 48 часа. Пациентът се връща след два дни за отчитане на резултатите.

Отчитане на резултатите

Първо отчитане на резултатите се прави на ден втори, поне 20 минути след сваляне на камерките с алергените.

Вторo отчитане е абсолютно наложително поради риска за пропускане на 30% от положителните реакции. Това отчитане се прави на ден 3 (72 час) от тестуването. В дерматологичния кабинет ще се попълни протокол от тестуването на 48-ми и 72-ми час, като се отчита реакцията на всяко едно от местата на поставяне на алергените.

Въз основа на анамнезата, дерматологичния преглед и данните от тестуването може да се направи заключение за причината на алергичния обрив. Пациентът получава информация в писмен вид къде се съдържа химикалът, към когото е алергичен и съвети как да избегне контакт с него.

МЦ „Медикал лайф“
www.medicallife.bg
Адрес: гр. Варна, ул. „Васил Петлешков“ 3
Телефони на регустратура: 070-013-897, 052 630 000; 0877 700 434; 0877 700 724
E-mail: info@medicallife.bg
Facebook страница: МЦ „Медикал лайф

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + 7 =